Bagaimana Memulakan Syarikat Reka Bentuk

Memulakan syarikat reka bentuk memerlukan kemahiran artistik, peralatan yang tepat dan pengetahuan perniagaan. Banyak jenis pereka termasuk mereka yang pakar dalam laman web, percetakan dan penggunaan grafik lain, produk komersial, dalaman rumah dan perniagaan, mesin industri dan disiplin lain. Tentukan industri reka bentuk yang menarik minat anda dan buat kajian mengenai aspek teknikal dan perniagaan yang diperlukan. Membina pangkalan pelanggan memerlukan masa, kerana anda perlu menunjukkan kepakaran anda melalui contoh kerja yang lalu, menjual idea dan menindaklanjuti projek dengan teknik, alat dan kaedah reka bentuk yang diterima oleh industri.

1

Dapatkan latihan dengan mengikuti kursus atau program ijazah di sekolah reka bentuk. Walaupun latihan formal bukanlah prasyarat untuk memulakan perniagaan reka bentuk, teknik, teknologi, proses dan kemahiran perniagaan semasa akan memberi anda kelebihan daya saing.

2

Buat rancangan perniagaan untuk perniagaan reka bentuk anda. Maklumat rancangan perniagaan percuma boleh didapati di laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil AS dan sumber terkenal lain, atau anda boleh menyewa perunding perniagaan untuk menyediakan rancangan untuk anda.

3

Dapatkan pembiayaan selamat untuk syarikat reka bentuk anda dari dana peribadi atau dengan pinjaman perniagaan dari bank anda. Anda memerlukan rancangan perniagaan dan maklumat peribadi yang disediakan secara profesional sekiranya memohon pinjaman.

4

Dapatkan izin perniagaan tempatan dan lesen cukai negeri dari dewan bandar dan pejabat negeri anda. Tidak ada lesen khas yang diperlukan untuk mengendalikan syarikat reka bentuk. Sekiranya anda menyusun perniagaan reka bentuk anda sebagai syarikat, LLC atau perkongsian, hubungi setiausaha pejabat negara anda untuk mendapatkan borang, jadual bayaran dan arahan pengisian yang diperlukan.

5

Memohon Nombor Pengenalan Wajib Pajak, yang setara dengan Nombor Jaminan Sosial perniagaan untuk tujuan cukai, atau anda boleh menggunakan Nombor Jaminan Sosial peribadi anda jika beroperasi sebagai pemilik tunggal. Sekiranya pekerja akan diambil bekerja, mohon Nombor Pengenalan Majikan. Nombor Pengenalan Pembayar Cukai dan Majikan adalah percuma, dan diperoleh melalui laman web Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

6

Sewa atau beli ruang kerja, atau sediakan ruang ganti di rumah anda. Ruang kerja anda mestilah cukup besar untuk menempatkan peralatan anda dan idealnya akan mempunyai semacam ruang persidangan atau ruang menunggu pelanggan reka bentuk anda.

7

Beli peralatan pejabat dan reka bentuk. Keperluan anda akan berbeza mengikut jenis perniagaan anda tetapi harus merangkumi perabot, sistem telefon, mesin fotokopi dan faks untuk pejabat anda, dan komputer, pencetak, pengimbas, kamera digital, camcorder dan perisian reka bentuk profesional untuk studio reka bentuk anda.

8

Beli alat dan borang pemasaran dari pencetak tempatan. Keperluan anda akan berbeza-beza, tetapi harus merangkumi kad nama, brosur, brosur, alat tulis, pesanan kerja, kontrak dan invois. Laman web juga diperlukan untuk mempromosikan perniagaan anda dan mempamerkan karya anda.

9

Siapkan portfolio kerja fizikal dan dalam talian dan tambahnya dengan kerap. Anda akan menggunakan portfolio anda untuk menunjukkan kemampuan kerja dan reka bentuk anda kepada prospek.