Comodo Firewall Pro Vs. Penggera Zon

Menambah firewall ke komputer syarikat anda membantu melindungi mereka dari virus, malware dan penggodam dengan memantau lalu lintas rangkaian yang masuk dan keluar. Comodo Firewall Pro adalah penyelesaian firewall yang dikembangkan oleh Comodo Group. ZoneAlarm Pro adalah penyelesaian firewall yang setanding yang dikembangkan oleh Check Point Software Technologies. Kedua-dua firewall itu setanding dari segi ciri, perlesenan dan keperluan sistem.

Ciri Firewall

Kedua-dua firewall mempunyai antarmuka perlindungan dua hala di mana anda dapat memantau lalu lintas masuk dan keluar. Ciri Perlindungan Muat Turun Lanjutan ZoneAlarm juga memantau dan mengimbas muat turun di persekitaran yang dikuarantin di komputer anda untuk memeriksa ancaman. Pekerja anda hanya dapat membuka muat turun ini setelah ZoneAlarm menganggapnya selamat. Walaupun Comodo tidak mempunyai ciri ini, ia mempunyai teknologi Auto Sandbox, yang mengasingkan program yang tidak diketahui sehingga anda dapat mengujinya tanpa rasa takut bahawa mereka mungkin menjangkiti seluruh sistem anda.

Ciri Tambahan

Kedua-dua produk ini juga mempunyai ciri-ciri yang terpisah dari firewall masing-masing. Ciri tambahan ZoneAlarm Firewall Pro termasuk fungsi Jangan Lacak, bar alat privasi dan keselamatan, perlindungan identiti dan sandaran data dalam talian. Ciri Jangan Lacak menghalang syarikat pengumpulan data menjejaki pelayaran anda dalam talian. Ciri tambahan Comodo Firewall Pro merangkumi pangkalan data perisian hasad dan ancaman yang dikemas kini secara automatik, amaran diperibadikan, analisis tingkah laku berasaskan awan, kemas kini automatik dan mod yang menghalang amaran dan kemas kini muncul di skrin anda apabila anda tidak ingin diganggu .

Versi dan Perlesenan

Kedua-dua syarikat ini menawarkan versi firewall mereka yang dikurangkan secara percuma dan tidak berfungsi. Versi yang lebih lengkap boleh didapati secara berlesen. Lesen dibeli setiap tahun, dengan diskaun diberikan apabila beberapa tahun dibeli secara serentak. Setiap lesen ZoneAlarm Pro dapat digunakan pada tiga komputer syarikat anda. Firewall Comodo yang lebih maju dijual sebagai sebahagian daripada suite Comodo Security Pro syarikat, yang juga merangkumi perisian anti-virus.

Keperluan Sistem

ZoneAlarm Pro Firewall serasi dengan komputer yang menjalankan sistem operasi Windows XP, Windows Vista, Windows 7 dan Windows 8. Komputer yang menjalankan Windows Vista ke atas memerlukan minimum 100MB ruang cakera keras, RAM 2GB dan pemproses 2-GHz. Komputer yang menjalankan Windows XP memerlukan ruang cakera keras 100MB, RAM 1GB dan sekurang-kurangnya pemproses 1-GHz.

Comodo Firewall serasi dengan komputer yang menjalankan sistem operasi Windows XP, Windows Vista dan Windows 7. Komputer memerlukan 512MB RAM dan 400MB ruang cakera keras percuma.