Contoh Strategi Belanjawan Berkesan

Anggaran yang berkesan memberikan lebih dari sekadar ramalan atau penjejakan pendapatan dan perbelanjaan. Perniagaan kecil dapat menggunakan anggarannya untuk terus mengikuti tren kewangan yang dapat digunakannya untuk memanfaatkan prestasi yang tidak disangka-sangka baik dan bereaksi pada waktunya terhadap penurunan aliran tunai. Pastikan belanjawan anda fleksibel untuk membantu perniagaan anda terus berjalan lancar.

Mengikat Perbelanjaan ke Hasil

Hubungkan bidang perbelanjaan anda dengan pendapatan untuk memastikan perbelanjaan terkawal. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan anggaran pemasaran anda sebagai peratusan pendapatan, membelanjakan lebih sedikit apabila anda mengambil lebih sedikit. Hati-hati bahawa anda tidak terlalu banyak memotong iklan ketika penjualan merosot, jika itulah yang membuat anda mendapat penjualan; gunakan strategi ini untuk memastikan anda melihat peningkatan pemasaran anda jika berjaya.

Jejaki Purata dan Jumlah Sebenar

Sekiranya anda menggunakan hamparan sederhana untuk mengesan pendapatan dan perbelanjaan anda, buat lajur yang melacak angka purata anda setiap bulan, sementara anda mengesan perbelanjaan dan pendapatan sebenar. Contohnya, jika anda mempunyai premium insurans suku tahunan sebanyak $ 400, lajur purata anda akan menunjukkan perbelanjaan insurans bulanan sebanyak $ 100, sementara lajur bulanan anda akan menunjukkan perbelanjaan sifar selama lapan bulan, dan $ 400 dalam empat bulan yang berbeza. Ini akan membolehkan anda menyimpan cukup wang setiap bulan untuk menampung semua perbelanjaan dan menetapkan matlamat pendapatan bulanan untuk memenuhi hutang tahunan anda.

Komisen Tahap

Sekiranya anda mempunyai tenaga penjualan, bayar komisen yang lebih besar untuk penjualan baru daripada prestasi tahun-tahun sebelumnya. Mendaftar semula akaun mungkin tidak akan meningkatkan pendapatan anda dan memerlukan sedikit usaha daripada mendatangkan pelanggan baru. Ganjaran tenaga penjualan anda dengan insentif tambahan dengan menawarkan komisen yang lebih besar untuk penjualan baru atau penjualan yang lebih besar kepada pelanggan yang ada. Contohnya, jika anda membayar komisen 15 peratus untuk penjualan $ 100,000 kepada XYZ Inc. tahun lalu, tahun ini bayar 15 peratus untuk $ 100,000 pertama yang dibelanjakan oleh XYZ dengan anda dan 20 peratus dari apa sahaja yang melebihi $ 100,000. Jejaki komisen yang berlainan ini dalam anggaran yang memproyeksikan hasil.

Putus Overhead

Penting untuk mengetahui kos sebenar produk atau perkhidmatan anda, yang bermaksud anda perlu memberikan overhead kepada setiap unit yang dihasilkan. Overhead merangkumi item yang tidak menyumbang secara langsung kepada penciptaan produk dan perkhidmatan anda, seperti perkhidmatan Internet, telefon, lampu, haba, premium insurans, pemasaran dan kos serupa lainnya. Mengetahui overhead tepat anda akan membantu anda menentukan harga produk anda dengan betul. Sebagai contoh, jika anda memerlukan $ 200,000 bahan dan tenaga untuk membuat 200,000 widget, kos sukar anda untuk membuat setiap widget adalah $ 1. Sekiranya anda mempunyai overhead $ 150,000, kos per widget anda sebenarnya adalah $ 1,75. Mengetahui hal ini, anda boleh menetapkan harga setiap widget pada $ 2 setiap satu jika tujuan anda adalah menjana keuntungan 15 peratus, atau $ 52,500.