Cara Memindahkan Perisian ke Tab Samsung Galaxy Dari Pemacu USB

Untuk kebanyakan peranti yang dilengkapi USB, penyesuai USB yang sederhana akan menyediakan kaedah langsung untuk memindahkan data. Walau bagaimanapun, siri Galaxy Tab menjadikan perkara menjadi lebih rumit dengan memerlukan dua jenis sambungan yang berbeza bergantung pada cara pemindahan anda. Kabel data USB 30-pin yang disertakan dengan tablet akan mencukupi untuk memindahkan data ke dan dari PC atau Mac, tetapi untuk menyambungkan peranti USB luaran, anda memerlukan kit penyesuai USB pilihan.

Pemindahan USB Komputer

Sekiranya perisian yang perlu anda pindahkan terletak pada pemacu USB yang disambungkan ke komputer anda, kabel yang disertakan akan melakukan silap mata. Cukup sambungkan hujung 30 pin ke Tab Galaxy anda, dan hujung USB standard ke port USB yang tersedia di komputer anda. Pengguna Mac mungkin harus memasang utiliti pemindahan fail khusus Android, tetapi pengguna PC akan dapat melihat Galaxy sebagai peranti yang tersambung dalam Windows Explorer. Walau bagaimanapun, memindahkan data kemudian menjadi masalah seret dan lepas, atau salin dan tampal. Sekiranya anda ingin melihat dan memindahkan data jarak jauh dari Tab Galaxy anda, anda mungkin lebih senang memasang aplikasi pengurus fail seperti Android File Manager, Xplore atau Total Commander.

Pemindahan USB Terus

Untuk menyambungkan pemacu USB terus ke Tab Galaxy anda, anda memerlukan kit penyesuai USB yang terpisah, yang mungkin dibeli di sebilangan peruncit dalam talian atau tempatan. Ini memberikan sambungan USB sepenuhnya ke semua model Galaxy Tab kecuali Galaxy Tab 7 "yang asli (yang mempunyai port USB bawaan). Sekiranya pemacu USB yang ingin anda sambungkan adalah pemacu kilat, yang perlu anda lakukan ialah memasukkan ke dalam penyesuai. Untuk cakera keras luaran, atau peranti lain yang memerlukan kabel USB yang berasingan, pastikan anda mempunyai palam USB yang betul untuk kedua-dua hujungnya - penyesuai Samsung menyokong palam USB 2.0 bersaiz standard, tetapi beberapa peranti mungkin memerlukan palam mini atau mikro di hujung yang lain.

Kaedah Pemindahan Alternatif

Sekiranya sambungan USB mustahil atau tidak diingini, masih ada beberapa cara untuk memindahkan data ke Tab Galaxy anda. Sekiranya pemacu USB disambungkan ke rangkaian tanpa wayar (pelayan NAS atau pemacu bersama lain), anda mungkin dapat mengaksesnya menggunakan protokol seperti DLNA atau Bluetooth. Sekiranya pemacu USB berada di rangkaian dengan pembaca kad SD, anda boleh memindahkan data ke kad dan memasukkan kad ke slot kad microSD Galaxy Tab. Sekiranya anda telah membuat kandungan pemacu dapat diakses melalui Internet, anda boleh memuat turun data ke tablet anda melalui FTP atau aplikasi berasaskan awan seperti Dropbox. Sekiranya pemacu terpasang ke komputer dan Tab Galaxy anda mempunyai keupayaan e-mel, anda hanya boleh melampirkan data ke mesej dan menghantar e-mel menggunakan akaun yang boleh anda periksa di tablet anda.

Fail vs Aplikasi

Pilihan perkongsian yang berorientasikan media seperti DLNA akan berfungsi dengan baik dengan fail muzik, video atau gambar, tetapi anda mungkin tidak dapat menggunakan kaedah ini untuk memindahkan jenis data lain, termasuk aplikasi yang dapat dilaksanakan. Begitu juga, Tab Galaxy mungkin menolak mengenali atau memindahkan format fail yang tidak dikenali. Peranti Android seperti Tab hanya akan mengenali perisian aplikasi yang digabungkan dalam format APK. Walau bagaimanapun, Tab akan membolehkan anda memasang perisian dari fail APK pada pemacu yang disambungkan, kadang-kadang tanpa perlu memindahkan data terlebih dahulu. Sekiranya anda menghadapi masalah memasang dari fail APK, cubalah aplikasi pemasang aplikasi dari pasar aplikasi (Google Play atau sebaliknya).