Bantuan untuk Membuat Peranti Saya Boleh Dihubungi di Rangkaian Windows 8 Saya

Microsoft Windows 8 membolehkan anda menyesuaikan tetapan PC anda untuk berkongsi kumpulan kerja atau peranti domain anda di seluruh rangkaian anda. Monitor, papan kekunci, pencetak dan cakera keras luaran anda yang disambungkan, misalnya, akan disenaraikan di bahagian Peranti dan Pencetak pada Panel Kawalan. Semasa menambahkan peranti yang serasi, sambungkan kabel yang betul dan hidupkan peranti sebelum mengaktifkan pilihan Menambah Peranti. Sebagai langkah berjaga-jaga, kongsi peranti dan fail anda hanya dengan orang yang anda percayai.

Jaringan rangkaian

1

Buka menu Charms dengan menekan "Windows-C," pilih "Settings" (ikon gear) dan kemudian klik "Change PC Settings" untuk membuka skrin Network.

2

Klik "Rangkaian" di panel utama, atau klik "Sambungan" di bar sisi dan kemudian pilih "Rangkaian" di panel utama.

3

Klik butang untuk menghidupkan di bahagian Cari Peranti dan Kandungan.

Periksa Senarai Peranti

1

Tekan "Windows" dan ketik "Peranti dan Pencetak" (tanpa petikan) untuk memaparkan senarai carian.

2

Klik "Peranti dan Pencetak" atau "Lihat Peranti dan Pencetak" untuk memaparkan daftar dengan bahagian Peranti, Peranti Multimedia dan Pencetak, sebagaimana yang berlaku.

3

Klik "Tambah Peranti" untuk menambahkan peranti yang disambungkan ke bahagian Peranti. Pemberitahuan suara akan dipancarkan jika kotak centang "Mainkan Windows Startup sound" dicentang dalam tetapan Bunyi pada tetingkap Semua Panel Kawalan.