Kos Membuka Kelab Tarian

Kelab tarian menawarkan tempat untuk berkumpul dan melepaskan diri setelah berjam-jam. Memahami kos untuk membuka kelab tarian dapat membimbing anda dalam perancangan perniagaan anda, memastikan anda mempunyai dana yang anda perlukan untuk berjaya sebelum membuka pintu. Sebilangan besar kelab tarian merangkumi perkhidmatan bar penuh, sementara yang lain ditujukan kepada orang yang lebih muda. Pemilik kelab tarian menanggung pelbagai kos ketika membuka kelab baru, mulai dari kos pentadbiran asas dan yuran pelesenan hingga kos buruh.

Kos Pelesenan dan Peraturan

Seperti semua perniagaan, kelab tarian mesti didaftarkan di negeri mereka. Keperluan pendaftaran yang berbeza berlaku untuk pelbagai jenis perniagaan; kelab tarian boleh diatur sebagai hak milik tunggal, perkongsian atau LLC, yang semuanya memerlukan bayaran pemfailan pentadbiran. Bayaran untuk pemilikan tunggal dan perkongsian secara amnya di bawah $ 100, sementara pemfailan LLC pada umumnya di bawah $ 500.

Kelab-kelab tarian menanggung pelbagai kos perundangan yang tidak biasa, seperti lesen minuman keras dan izin hiburan langsung. Kos lesen minuman keras sangat berbeza mengikut negeri dan bandar.

Pemilik kelab tarian mesti menanggung kos membuat penambahbaikan pada kemudahan mereka sesuai dengan laporan pemeriksa kebakaran dan pemeriksa keselamatan makanan jika kelab itu memiliki dapur. Menurut Entrepreneur.com, kemudahan kelab tarian boleh memerlukan dari $ 18,000 hingga $ 65,000 untuk peningkatan pegangan pajak awal.

Kemudahan dan Kemudahan

Kelab tarian adalah perniagaan 100 peratus batu bata, yang bermaksud sewa atau gadai janji hampir selalu menjadi sebahagian daripada perbelanjaan kelab. Kos pajakan atau harga harta tanah berbeza-beza mengikut ukuran bangunan dan, yang lebih penting, lokasi.

Pemilik kelab mungkin perlu meletakkan simpanan keselamatan yang besar untuk utiliti, termasuk asas seperti air dan elektrik, selain perkara seperti televisyen kabel dan perkhidmatan Internet. Kos utiliti cenderung menurun dari masa ke masa, tetapi perbelanjaan bulan pertama dapat jauh lebih tinggi.

Kos Peralatan Bunyi dan Pencahayaan

Peralatan bunyi dan pencahayaan yang canggih dapat memberikan kelebihan daya saing untuk kelab tarian. tetapi mereka boleh menjadi salah satu perbelanjaan permulaan yang terbesar. Keperluan peralatan bunyi termasuk pembesar suara, papan pencampuran, pemasangan kabel, soket kuasa dan penguat rak. Keperluan peralatan pencahayaan merangkumi mentol, pemasangan lampu, pasu lampu kilat, lampu laser, mesin asap dan papan kawalan.

Jumlah perbelanjaan anda untuk peralatan bunyi dan pencahayaan akan sangat berbeza berdasarkan ukuran kemudahan anda, termasuk jumlah bilik, dan jenis pengalaman hiburan yang ingin anda tawarkan kepada pelanggan anda. Persediaan bunyi dan pencahayaan profesional boleh berkisar antara $ 35,000 untuk sistem asas kecil hingga lebih dari $ 125,000 untuk kelab besar dengan persediaan canggih.

Pekerja Teknikal dan Pentadbiran

Walaupun kos buruh adalah perbelanjaan berterusan, seperti utiliti, pemilik kelab tarian perlu mempunyai cukup wang untuk menampung beberapa hari pertama pekerja sehingga kelab beroperasi dan membawa pendapatan.

Kelab tarian memerlukan sekurang-kurangnya seorang juruteknik berpengalaman untuk mengekalkan peralatan bunyi dan pencahayaan, memantau papan suara dan membantu DJ dalam menyediakan peralatan mereka. Juruteknik bunyi dan pencahayaan umumnya dibayar antara $ 60,000 hingga $ 120,000 setahun, menurut careersinmusic.com. Jumlah pampasan untuk semua pekerja sangat bergantung pada seberapa kerap kelab anda dibuka dan berapa jam setiap pekerja bekerja.

Kelab juga memerlukan sekurang-kurangnya seorang pegawai keselamatan. Anggota keselamatan akan menelan belanja purata $ 11.07 sejam, menurut payscale.com. Walau bagaimanapun, pemilik kelab boleh beralih kepada syarikat perkhidmatan keselamatan pihak ketiga untuk memastikan gaji tetap rendah.

Kelab juga memerlukan sekurang-kurangnya seorang pembantu pejabat ketika perniagaan meningkat, yang kemungkinan akan menelan belanja purata $ 12.80 per jam. Kelab juga boleh mendapat keuntungan dengan menggunakan "pasukan jalanan" kecil - sekumpulan pekerja pemasaran yang ditugaskan menyebarkan risalah, poster dan gembar-gembur mengenai acara kelab di seluruh komuniti. Pemilik kelab yang bijak merekrut pelajar pemasaran sebagai pekerja magang yang tidak dibayar untuk membentuk pasukan jalanan; ahli pasukan jalanan sepenuh masa berkemungkinan dikenakan gaji minimum.