Adakah Kemas Kini Perisian Apple Selamat?

Program Pembaruan Perisian Apple adalah perkhidmatan kemas kini yang selamat untuk komputer PC dan Mac. Program ini dirancang untuk memastikan setiap program yang dirancang Apple pada komputer anda tetap terkini dengan versi perisian terkini. Walaupun pada PC, program ini tidak berniat jahat: ini bukan serangan malware pihak ketiga atau konspirasi anti-PC dari Apple.

Kemas kini Perisian Apple dalam Tindakan

Kemas kini Perisian Apple berada di latar belakang komputer anda dan menunggu Apple mendorong kemas kini perisian yang anda pasang. Program ini boleh digunakan untuk komputer itu sendiri dan juga peranti iOS yang diselaraskan ke sistem. Sekiranya program menerima mesej yang mengatakan bahawa Apple telah mengeluarkan tambalan untuk atau versi baru perisian yang dipasang, program ini akan melancarkan proses muat turun dan pemasangan. Anda boleh memaksa Kemas kini Perisian Apple untuk memeriksa kemas kini dengan membuka program secara langsung.

Kritikan Program dan Perkhidmatan

Kemas kini Perisian Apple bukan tanpa masalah yang berpotensi: walaupun merupakan program yang selamat, ia masih boleh dijangkiti oleh perisian hasad atau virus. Menurut ZDNet, Apple telah menggunakan program tersebut untuk mendorong perisian tambahan seperti utiliti iOS dan penyemak imbas Web Safari ke komputer sekiranya pengguna tidak memilih untuk memasangnya. Pengguna juga mungkin mendapati program ini terlalu berterusan jika selalu berusaha mendorong kemas kini yang tidak diingini: anda boleh menyelesaikannya dengan memilih "abaikan kemas kini" dari menu "Kemas kini".