Bagaimana Mengetahui jika Paten Ditinggalkan

Sekiranya paten telah ditinggalkan, anda tidak perlu membayar yuran pelesenan atau berunding untuk mendapatkan hak untuk membuat produk. Mengetahui apakah paten ditinggalkan agak mudah dan hanya memerlukan sedikit kajian. Walaupun paten itu kemudiannya dihidupkan semula, ada cara untuk anda menegaskan hak anda untuk menggunakan produk yang ditinggalkan sebelumnya.

Meninggalkan Paten

Paten ditinggalkan apabila pemilik paten gagal membayar yuran penyelenggaraan yang diperlukan kepada Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat. Setelah paten dikeluarkan, ia baik selama 20 tahun. Walau bagaimanapun, pemilik mesti membayar yuran penyelenggaraan pada 3 1/2 tahun setelah hak paten diberikan, 7 1/2 tahun setelah bayaran penyelenggaraan pertama dibayar, dan 11 1/2 tahun setelah bayaran penyelenggaraan sebelumnya dibayar. Bayaran penyelenggaraan pertama ialah $ 900, yang kedua ialah $ 2.300, dan yang ketiga adalah $ 3,800. Kadang kala pemilik paten akan memilih untuk membiarkan kos penyelenggaraan hilang jika paten mereka tidak menghasilkan keuntungan.

Mencari Paten Terbengkalai

Mengetahui apakah paten ditinggalkan adalah proses yang agak sederhana. Sekiranya anda belum mengetahui nombor paten atau nombor permohonan, lakukan carian Internet untuk mendapatkan maklumat tersebut; pilihan Carian Lanjutan Google Patents adalah alat yang berguna. Apabila anda mempunyai nombor paten, anda boleh mencari di laman web Pengambilan Maklumat Permohonan Paten USPTO mengikut nombor paten atau nombor permohonan. Penyenaraian dalam pangkalan data PAIR merangkumi status paten. Sekiranya ia ditinggalkan kerana bayaran penyelenggaraan yang belum dibayar, status tersebut akan disenaraikan sebagai "Paten Tamat Tempoh Kerana Tidak Membayar Bayaran Penyelenggaraan."

Hak Campur Tangan

Sekiranya pemilik paten menghidupkan semula paten tersebut setelah anda menggunakan paten yang telah habis masa berlakunya untuk membuat produk anda sendiri, anda mungkin masih tidak akan dituntut atas pelanggaran. Seorang pemilik paten mempunyai 24 bulan untuk mengajukan permohonan kebangkitan semula dengan USPTO dan membayar kedua-dua yuran penyelenggaraan dan juga bayaran balik. Sekiranya ini berlaku, 35 USC 41 (c) (2) mungkin akan memberi anda hak campur tangan untuk menjual produk tersebut. Anda akan mendapat hak campur tangan jika, dengan itikad baik, anda melaburkan wang dan masuk ke produksi dengan berfikir bahawa hak paten itu kini merupakan bagian dari domain awam. Walaupun anda belum mula menjual produk tetapi dapat membuktikan bahawa anda telah membuat persiapan yang besar untuk melancarkannya, anda mungkin masih layak mendapat hak campur tangan.

Meninggalkan Aplikasi

Sebelum paten dikeluarkan, permohonan paten juga boleh ditinggalkan. Permohonan paten boleh ditinggalkan dalam dua cara. Pertama, ia boleh ditinggalkan jika pemiliknya tidak membalas notis USPTO. Ini boleh berlaku, misalnya, jika USPTO meminta perubahan pada paten pada tarikh tertentu dan pindaan itu tidak pernah diserahkan. Permohonan juga dapat ditinggalkan jika pemilik membuat permintaan formal untuk ditinggalkan. Sekiranya pengabaian berlaku sebelum permohonan paten diterbitkan, yang terjadi 18 bulan setelah permohonan diajukan, aplikasi akan tetap bersifat pribadi dan tidak dapat dilihat di pangkalan data USPTO.