Cara Membanding & Membezakan Jenama Komputer yang berbeza

Semasa membeli komputer baru untuk pejabat anda, tanda harga harus menjadi perkara terakhir untuk dibandingkan. Harga tentu menjadi faktor penting, tetapi hanya setelah anda menentukan apa yang paling anda perlukan dalam komputer. Kelajuan pemproses, jumlah memori dan jenis cakera keras sangat penting untuk membandingkan dan membezakan jenama yang berbeza. Jaminan, perkhidmatan dan peningkatan kemampuan juga harus dihitung dalam keputusan anda sebelum membandingkan tanda harga.

Membandingkan Epal dan Jeruk

Tentukan apa yang paling penting untuk anda dalam komputer sebelum membandingkan jenama yang berbeza. Sekiranya anda mencari komputer riba yang murah, anda dapat membandingkan model mewah dari pengeluar yang berlainan, mungkin mengorbankan kelajuan, penyimpanan, atau sistem operasi pilihan anda demi harga atau mudah alih. Sekiranya anda mencari desktop mewah untuk reka bentuk grafik, anda perlu membandingkan model dengan memori, kelajuan pemprosesan dan kad grafik yang serupa untuk membuat perbandingan yang tepat. Sekiranya anda membeli lebih dari satu komputer, tidak perlu memilih jenama yang sama, tetapi penyeragaman pada model tertentu untuk setiap jenis komputer akan menjadikannya lebih mudah dan lebih murah untuk menyokongnya. Contohnya, banyak pejabat menggunakan satu jenama untuk pelayan, satu untuk komputer meja dan satu lagi untuk komputer riba atau tablet. Apabila peningkatan diperlukan pada satu model desktop,semuanya boleh dilakukan oleh juruteknik yang sama pada masa yang sama.

Perniagaan vs Komputer Rumah

Banyak pengeluar menawarkan komputer perniagaan dan rumah. Komputer perniagaan biasanya dirancang untuk digunakan lebih lama, dengan komponen berkualiti tinggi dan lebih tahan lama daripada komputer di rumah. Komputer rumah dijual di pasaran runcit, di mana model paling murah biasanya dijual terlebih dahulu. Pada mulanya, komputer di rumah mungkin kelihatan seperti tawar-menawar berbanding komputer perniagaan, tetapi penjimatan biasanya menjadi kerugian apabila anda mempertimbangkan produktiviti yang hilang pada kali pertama ia rosak.

Membandingkan Spesifikasi Utama

Semasa membandingkan model dari jenama komputer yang berbeza, spesifikasi utama untuk membandingkannya adalah pemproses, memori, dan penyimpanan. Ini mesti sama, atau hampir sama untuk setiap model sebelum anda melihat harganya. Semasa membandingkan penyimpanan, ukuran bukan satu-satunya faktor yang perlu dipertimbangkan. Terdapat perbezaan harga yang besar antara pemacu keadaan pepejal (SSD) dan pemacu cakera keras tradisional (HDD). Walau bagaimanapun, SSD lebih pantas, lebih tahan kesan dan cenderung tidak mengalami kerosakan daripada HDD kerana tidak mempunyai bahagian yang bergerak. Semasa membandingkan komputer dengan HDD, kelajuan juga menjadi faktor. Kelajuan HDD diukur dalam putaran per minit (RPM). HDD 7200 RPM biasanya lebih mahal 5400 RPM, tetapi juga akan jauh lebih pantas, terutama ketika memulakan komputer atau membuka aplikasi besar.

Jaminan, Ulasan dan Perkhidmatan

Sebelum memutuskan komputer, bandingkan jaminan. Jaminan sokongan di tempat yang sama atau penggantian pada hari yang sama akan menjadikan pejabat anda beroperasi dan berjalan lebih cepat daripada jaminan pengembalian ke depot, yang mungkin memerlukan beberapa hari. Ulasan laman web adalah sumber maklumat yang tidak ternilai untuk menentukan apakah komputer akan berfungsi seperti yang diiklankan, kerana banyak laman web ini melakukan ujian penanda aras, yang membandingkan prestasi sebenar dengan apa yang diiklankan oleh pengeluar. Ulasan dalam talian dari pengguna lain dapat memberitahu anda banyak mengenai prestasi komputer, dan juga apa yang diharapkan dari jabatan perkhidmatan syarikat jika komputer rosak.

Naik taraf

Oleh kerana kemungkinan anda tidak mahu membeli komputer baru lagi tahun depan, satu perkara terakhir yang perlu dibandingkan ialah peningkatan komputer. Sebagai contoh, lihat berapa banyak slot memori yang dimiliki oleh setiap komputer. Slot tambahan bermaksud anda dapat menambahkan lebih banyak memori daripada membuang modul memori semasa untuk menambahkannya. Untuk desktop, anda harus melihat berapa banyak pemacu storan yang boleh ditampungnya. Untuk komputer riba, anda harus melihat berapa lama bateri akan bertahan, berapa penggantian yang mahal, dan sama ada anda boleh mengganti bateri yang cepat mati dengan yang baru atau tidak.