Menyematkan Fail WAV Ke E-mel

Menyisipkan fail suara ke dalam mesej e-mel membolehkan anda menambahkan komponen media yang lebih kaya pada mesej dan dapat membantu menyampaikan maklumat yang berada di luar ruang lingkup e-mel berdasarkan teks. Fail WAV adalah format suara biasa dan dapat dibuat menggunakan aplikasi Perakam Suara yang disertakan dengan Windows. Kerana masalah keselamatan, kebanyakan program mel tidak lagi membolehkan anda memainkan fail suara tertanam secara automatik, tetapi penerima anda boleh memainkan fail secara manual di dalam kebanyakan program mel atau dengan Windows Media Player.

Format WAV

Format fail audio WAV dikembangkan oleh Microsoft dan kini merupakan salah satu format muzik yang paling biasa digunakan. Ia mudah alih di kebanyakan sistem operasi, tetapi fail WAV biasanya sangat besar. Ukuran file dapat menjadi masalah ketika menyisipkan file WAV ke dalam email, karena pesan email biasanya memiliki batas ukuran file. Ini bermaksud hanya fail WAV kecil yang mengandungi pesanan suara pendek yang sesuai untuk e-mel. Fail WAV mempunyai sambungan ".wav" dan dapat dimainkan oleh kebanyakan aplikasi.

Pembenihan

Anda tidak dapat memasukkan fail WAV ke dalam mesej e-mel teks biasa. Program e-mel anda perlu menyokong teks dan HTML yang kaya agar anda dapat menghantar fail WAV melalui e-mel. Sebilangan besar program membolehkan anda menyematkan fail suara dengan cara yang sama seperti menambahkan lampiran fail ke e-mel - misalnya, dengan mengklik pada butang "Lampirkan fail" atau ikon lampiran klip kertas - tetapi biasanya anda dapat menyusun HTML mesej dan betul-betul mengawal lokasi fail suara dalam dokumen jika perlu.

Bermain

Sebilangan besar program mel yang ditawarkan oleh syarikat besar, seperti Hotmail, Gmail dan versi baru Outlook, mengandungi pemain media tertanam yang membolehkan penerima memainkan fail suara dalam badan e-mel. Untuk program yang tidak menawarkan ciri ini, penerima boleh memuat turun fail WAV dan membukanya di pemain media yang menyokong fail WAV. Pengguna PC akan dapat mendengar fail secara semula jadi menggunakan Windows Media Player yang dilengkapi standard dengan Windows.

Keselamatan

Fail WAV yang disematkan menimbulkan risiko keselamatan kepada penerima, kerana kod jahat boleh disisipkan di dalamnya. Penerima harus memastikan bahawa program mel mereka mengimbas fail suara yang masuk untuk virus, perisian intip dan perisian hasad sebelum memainkannya. Kawalan ActiveX dulu dapat membuka fail WAV yang disematkan, tetapi kawalan ini tidak lagi disertakan di Microsoft Office dan Microsoft bahkan mengeluarkan pek perkhidmatan untuk menonaktifkan kawalan ini untuk mengurangkan risiko keselamatan.