Mengapa Lokasi Perniagaan Penting?

Pilihan lokasi perniagaan anda mempengaruhi pendapatan, perbelanjaan anda, dan kadang-kadang sama ada anda beroperasi secara sah. Walaupun pada zaman di mana orang boleh membeli dan menjual melalui internet dan pasukan projek dapat bekerjasama dari pelbagai negeri dan negara, lokasi memainkan peranan penting dalam kejayaan atau kegagalan syarikat anda.

Komuniti Yang Tepat

Sekiranya anda bekerja di luar rumah, anda tidak perlu memilih bandar atau kejiranan untuk perniagaan. Namun, jika anda membuka pejabat atau kedai, maka pentinglah lokasi. Soalan penting yang perlu diajukan merangkumi yang berikut:

  • Adakah populasi cukup besar untuk menyokong perniagaan anda?
  • Adakah ekonomi sihat?
  • Adakah demografi berfungsi untuk anda? Sekiranya pasaran sasaran anda adalah pasangan muda dengan anak-anak, komuniti pesara tidak akan sesuai.
  • Adakah gaya anda sesuai dengan gaya masyarakat? Adakah nilai anda sepadan? Sekiranya gaya kejiranannya funky dan santai, membuka kedai yang elegan mungkin tidak sesuai.
  • Bolehkah anda mencari pekerja yang anda perlukan di kawasan tempatan?

Walaupun anda mengenali komuniti, anda mungkin perlu melakukan kajian pasaran untuk mengesahkan bahawa ia adalah lokasi yang tepat untuk anda.

Kod Pengezonan dan Peraturan

Sebelum anda memilih laman web tertentu, tentukan terlebih dahulu apakah perniagaan anda boleh dibuka secara sah di laman web tersebut. Di kebanyakan bandar, kod zonasi menentukan apa yang boleh dilakukan oleh pemilik harta tanah di sebidang tanah tertentu. Sebilangan kod pengezonan membenarkan runcit, ada yang membenarkan penggunaan industri dan ada yang membenarkan penggunaan kediaman sahaja. Kerajaan tempatan mungkin mempunyai peraturan untuk segalanya, dari ukuran tempat letak kereta anda hingga ukuran tanda perniagaan anda.

Sekiranya anda menjalankan perniagaan di rumah, pengezonan masih menjadi faktor. Beberapa bandar atau kawasan sekitar melarang perniagaan rumah, terutamanya jika anda mempunyai pelanggan yang pergi ke rumah anda. Persatuan pemilik rumah juga mempunyai peraturan dan sekatan terhadap perniagaan rumah. Jangan menyerah pada dorongan untuk terbang di bawah radar. Sekiranya anda terperangkap, anda mungkin perlu membayar denda atau menutup perniagaan anda.

Kemudahan dan Keselamatan

Pelanggan dengan senang hati akan melakukan perjalanan panjang untuk pembelian yang mesti dimiliki. Namun, ketika anda baru memulakan, lebih baik jika usaha melakukan perniagaan dengan semudah mungkin. Sekiranya anda menjalankan kedai runcit batu bata, memilih jalan di mana pelanggan sudah berbelanja akan memudahkan mereka menghabiskan wang dengan anda. Anda juga mahukan lokasi yang terasa selamat, terutamanya jika anda buka pada waktu petang.

Perbelanjaan Bervariasi mengikut Lokasi

Kini berita buruk. Biasanya, lokasi yang dijamin akan membawa aliran pelanggan adalah lokasi yang paling mahal untuk mendirikan kedai. Lokasi yang kurang ideal akan mempunyai sewa yang lebih murah atau harga tanah yang lebih rendah. Sekiranya anda tidak berjaya, anda mungkin perlu membayar ganti rugi yang rendah dengan membelanjakan lebih banyak untuk iklan.

Sekiranya anda berada di pusat membeli-belah, anda mendapat faedah daripada anggaran iklan di pusat membeli-belah tersebut. Pasti menembak untuk lokasi terbaik yang anda mampu. Lokasi yang buruk boleh menjimatkan wang anda, tetapi akan membebankan perniagaan anda.

Keterlihatan adalah Kunci

Walaupun anda melakukan yang lain dengan betul, perniagaan anda akan gagal sekiranya calon pelanggan tidak menyedari wujudnya. Perniagaan di kawasan yang melihat banyak lalu lintas, lalu lintas pejalan kaki dan kenderaan, cenderung lebih berjaya daripada yang tersimpan di taman industri dan pusat membeli-belah yang mengantuk kerana pelanggan melihatnya.

Begitu juga, perniagaan anda harus cukup dekat dengan pangkalan pelanggan anda agar mereka dapat melihatnya dan mencapainya dengan mudah. Anda boleh menanggung kos sewa yang lebih tinggi daripada kos untuk membuka di jalan utama atau berhampiran persimpangan yang sibuk kerana anda akan memperolehi kos tersebut dalam kenaikan jualan. Semasa anda membuat kajian pasaran, pelajari corak demografi sasaran anda untuk menentukan di mana mereka menghabiskan masa mereka. Mereka lebih cenderung menghabiskan wang di lokasi di mana mereka sudah menghabiskan masa daripada di lokasi yang tidak sesuai untuk mereka.