Cara Menulis Kontrak Landskap

Perniagaan landskap memerlukan sedikit masa untuk mengurus setelah anda mempunyai alat dan lesen perniagaan yang betul. Walau bagaimanapun, anda ingin membuat kontrak landskap dengan semua pelanggan anda dan terus memperbaharui ini. Tanpa hubungan bertulis, pemilik harta tanah mungkin tidak mempunyai pemahaman yang jelas mengenai perkhidmatan apa yang anda setuju untuk berikan atau bila pembayarannya harus dibayar. Mempunyai kontrak landskap yang menetapkan perkhidmatan akan mencegah salah komunikasi antara anda dan pelanggan anda dan membantu melaksanakan prosedur pembayaran anda.

1

Masukkan maklumat asas mengenai harta tanah yang digunakan kontrak landskap di bahagian atas kontrak. Ini termasuk alamat harta tanah, nama orang yang bertanggungjawab atas bil dan nombor telefon kenalan.

2

Ukur dan catat kawasan umum halaman rumput, pokok bunga dan kawasan lain yang akan diservis oleh anda. Kemudian, jelaskan dalam hubungan bahawa jika ruang halaman meningkat, yuran anda perlu dirundingkan semula.

3

Tuliskan seberapa kerap anda bersetuju untuk melayani harta tanah, seperti seminggu sekali atau setiap minggu.

4

Senaraikan tugas-tugas utama yang harus diselesaikan dalam setiap lawatan. Tugas mungkin berbeza-beza bergantung pada keperluan pemilik harta tanah. Sebagai contoh, anda mungkin bersetuju untuk memotong rumput setiap minggu, memotong semak setiap minggu atau hanya sekali sebulan, dan menyuburkan setiap tiga bulan.

5

Tambahkan maklumat mengenai perkhidmatan dan tugas anda pada musim yang berbeza. Contohnya, anda mungkin datang seminggu sekali pada musim bunga, musim panas dan musim gugur, tetapi datang lebih kerap atau tidak sama sekali semasa musim sejuk. Juga, sertakan jika tugas musiman, seperti menyapu daun dan menanam bunga musim bunga, adalah bagian dari biaya biasa atau akan dilakukan dengan biaya tambahan.

6

Senaraikan harga anda untuk perkhidmatan yang dipersetujui. Anda mungkin perlu menyenaraikan harga yang berbeza untuk musim yang berbeza. Contohnya, anda mungkin mengenakan bayaran $ 60 sebulan pada musim panas dan $ 30 sebulan pada musim sejuk.

7

Letakkan tarikh akhir untuk bayaran perkhidmatan bulanan yang perlu dibayar dan pilihan pembayaran yang anda terima. Tambahkan ini, bahawa jika pembayaran tidak diterima pada tarikh akhir yang dipersetujui, bayaran lewat akan ditambahkan dan semua perkhidmatan landskap masa depan akan dihentikan sehingga akaun dibayar sepenuhnya.

8

Berikan tempat untuk anda dan pelanggan anda menandatangani dan menandatangani kontrak.