Apakah Kajian Penjejakan dalam Pemasaran?

Kajian penjejakan menganalisis perubahan pandangan satu kumpulan pengguna, menjadikannya alat yang berkesan untuk penyelidikan pasaran. Kajian pelacakan membolehkan pemilik perniagaan mengukur kesedaran jenama, memantau kepuasan pelanggan, mempelajari sentimen pengguna mengenai produk atau perkhidmatan baru, atau menganalisis keberkesanan kempen pemasaran tertentu, menurut buku "Marketing Hospitality," oleh Cathy HC Hsu dan Tom Powers .

Kebaikan

Kajian penjejakan bersifat longitudinal, yang bermaksud meneliti perubahan pandangan orang yang sama dalam jangka masa tertentu. Sebaliknya, kajian lintang, atau keratan rentas, menganalisis pandangan pada satu titik waktu. Walaupun anda dapat melakukan serangkaian kajian latitudinal, setiap perubahan pendapat yang anda temui mungkin disebabkan oleh fakta bahawa anda mempelajari pelbagai kumpulan orang. Dengan kata lain, kajian penjejakan memberi anda keyakinan bahawa pergeseran sentimen pengguna mencerminkan perubahan yang sebenarnya, kerana anda meminta orang yang sama soalan yang sama pada waktu yang berlainan.

Melakukan Kajian Penjejakan

Kuncinya adalah untuk menjelaskan maklumat pengguna yang anda perlukan dan kemudian merancang kajian penjejakan yang secara tepat menunjukkan data yang anda inginkan. Sebagai contoh, andaikan anda ingin mengukur keberkesanan kempen pemasaran yang akan datang. Langkah pertama adalah mencari kumpulan orang yang cukup besar yang bersedia mengisi soal selidik terperinci atau mengambil bahagian dalam kumpulan fokus. Setelah kempen pemasaran selesai, anda kemudian akan meminta sukarelawan yang sama untuk menjawab soalan yang sama sekali lagi.

Keputusan

Sekiranya terdapat perbezaan yang berbeza antara sentimen pengguna sebelum dan sesudah kempen anda, dan perubahan itu sesuai dengan tujuan kempen anda, maka kampanye pemasaran itu berhasil. Sebaliknya, jika tidak ada perubahan dalam sentimen pengguna, atau jika perubahan itu negatif, anda tahu kempen anda gagal. Dalam mana-mana keadaan, maklum balas mengukur kesan kempen pemasaran anda, yang membolehkan anda meningkatkan kempen masa depan.

Faktor

Banyak faktor yang menentukan keberkesanan kajian pengesanan. Memilih sampel perwakilan demografi pengguna yang tepat sangat penting, seperti merancang soalan wawancara atau tinjauan yang berkaitan langsung dengan isu pusat yang ingin anda kaji. Menganalisis hasil anda memerlukan pengiraan yang kompleks dan pemahaman yang mendalam mengenai protokol penyelidikan pengguna. Atas semua alasan ini, pemilik perniagaan harus mempertimbangkan untuk menyewa firma penyelidikan pasaran yang berkelayakan untuk melakukan kajian penjejakan.