Jenis Teknologi Bluetooth

Teknologi Bluetooth adalah kaedah tanpa wayar untuk memindahkan data antara dua atau lebih peranti elektronik. Peranti Bluetooth yang serasi antara satu sama lain secara automatik saling bersambung. Anda mungkin pernah melihat orang berjalan-jalan memakai alat dengar atau alat dengar Bluetooth untuk bercakap bebas tangan melalui telefon yang disambungkan secara wayarles. Walaupun ini adalah ciri berguna yang dimungkinkan dengan Bluetooth, terdapat beberapa aplikasi teknologi lain.

Peranti Genggam

Teknologi Bluetooth juga terdapat dalam peranti mudah alih. Banyak telefon pintar menggunakan Bluetooth untuk Internet tanpa wayar dan untuk berpasangan dengan peranti lain yang berdekatan. Sebilangan peranti GPS menggunakan Bluetooth untuk bukan sahaja membantu anda dengan petunjuk, tetapi juga untuk mendapatkan kemas kini lalu lintas dan mencari vendor berdekatan seperti restoran atau stesen minyak. Beberapa kamera dan kamkoder menggunakan wayarles Bluetooth untuk memudahkan anda memindahkan gambar dan video dari peranti ke komputer anda.

Aksesori Telefon

Alat dengar yang anda lihat adalah salah satu penggunaan teknologi Bluetooth yang lebih ketara. Mereka berpasangan dengan telefon pintar berkemampuan Bluetooth anda untuk membolehkan anda melakukan perbualan bebas tangan, yang sangat berguna ketika anda melihat laporan atau berkeliling. Anda juga boleh mendapatkan papan kekunci mini Bluetooth untuk mempermudah menaip mesej teks dan e-mel di telefon anda, dan pembesar suara Bluetooth untuk telefon anda. Akhirnya, anda boleh menyambungkan panggilan ke stereo kereta anda untuk mendengar orang lain melalui pembesar suara anda.

Komputer dan Peralatan Pejabat

Semakin banyak pejabat menggunakan Bluetooth untuk menghubungkan stesen kerja mereka dengan peralatan bersama seperti pencetak, pengimbas dan juga papan kekunci. Ini bukan sahaja menjadikannya lebih mudah untuk menyambungkan peralatan anda, tetapi juga menghilangkan keperluan untuk mendapatkan tali pusat yang banyak di sekitar pejabat. Walau bagaimanapun, Bluetooth mempunyai jarak terhad - umumnya sekitar 33 kaki - jadi jika anda mempunyai pejabat yang lebih besar, anda perlu mempertimbangkan dengan teliti di mana anda meletakkan peralatan yang berkaitan dengan stesen kerja anda.

Dongles

Dongles adalah peranti kecil yang anda pasangkan ke komputer yang tidak diaktifkan Bluetooth untuk memberikannya keupayaan wayarles Bluetooth. Dongles menyerupai pemacu kilat USB dan masuk ke dalam port USB di komputer. Ini membolehkan anda menghubungkan peranti Bluetooth lain ke komputer anda, seperti tetikus, papan kekunci, kamera atau headset. Seperti peralatan Bluetooth yang lain, peranti luaran ini mesti berada dalam jarak antara dongle penyiaran untuk membuat sambungan.