Cara Menjalankan Skrip Greasemonkey Pemeriksa Rakan Facebook

Greasemonkey adalah alat tambah yang berfungsi dengan penyemak imbas Web Firefox anda untuk menjalankan skrip yang meningkatkan pengalaman melayari anda. Anda boleh memasang skrip Pemeriksa Rakan Facebook untuk membantu anda memantau aktiviti Rakan di Facebook. Sebagai contoh, skrip ini memberi amaran kepada anda apabila orang mengeluarkan diri dari senarai Rakan anda, yang membantu anda memahami bagaimana pelanggan bertindak balas ke halaman Facebook anda. Gunakan alat di Firefox untuk memasang skrip Pemeriksa Rakan Facebook, dan kemudian jalankan di Facebook.

1

Lancarkan Firefox, klik menu "Tools", dan kemudian klik "Add-ons" untuk memunculkan skrin Add-on Manager. Klik "Skrip Pengguna," dan kemudian klik butang "Dapatkan Skrip Pengguna" untuk memunculkan laman web Userscripts.org secara automatik, yang menawarkan ribuan skrip percuma yang berfungsi dengan Greasemonkey.

2

Ketik "Pemeriksa Rakan Facebook" di medan carian, dan kemudian klik butang "Cari". Klik pautan "Pemeriksa Rakan Facebook", klik butang "Pasang" pada halaman skrip, dan kemudian klik butang "Pasang" di tetingkap dialog yang terbuka untuk menyelesaikan penambahan skrip ini ke Firefox.

3

Log masuk ke akaun Facebook anda untuk menjalankan skrip Pemeriksa Rakan Facebook secara automatik. Sekiranya skrip anda tidak berjalan, pastikan Greasemonkey diaktifkan di Firefox dengan mengklik menu "Tools", mengklik "Greasemonkey," dan kemudian mengklik "Diaktifkan" sehingga tanda centang muncul di sebelahnya. Apabila seseorang tidak lagi menjadi Rakan, skrip menghasilkan notis di halaman Facebook anda yang menyenaraikan nama dan profil halaman orang tersebut.