Apa yang Termasuk dalam Inventori?

Perniagaan membeli inventori untuk menjual kepada pelanggan mereka dengan harga yang lebih tinggi daripada yang mereka bayar untuk membekalkannya. Sebilangan besar inventori masa hanya merangkumi apa yang ada secara fizikal di kedai atau gudang. Namun, kadangkala lebih sukar untuk menentukan apa yang perlu disertakan dalam kiraan inventori semasa barang dalam perjalanan, semasa pengiriman atau jika terdapat pulangan penjualan.

Barang dalam Transit

Sebilangan besar perniagaan menentukan apa yang perlu disertakan dalam inventori pada akhir tempoh perakaunan. Hari terakhir dalam tempoh tersebut adalah tarikh akhir inventori. Menetapkan tarikh akhir inventori adalah penting apabila terdapat barang dalam perjalanan antara perniagaan dan pelanggannya, atau antara syarikat dan pembekalnya. Sebagai contoh, perniagaan memerintahkan inventori pada 28 Disember dan menerimanya pada 3 Januari. Sekiranya tarikh akhir inventori adalah 30 Disember, inventori dalam perjalanan harus disertakan dalam penyata kewangan syarikat.

Syarat Penghantaran

Terdapat pengecualian. Semasa barang dalam perjalanan, penting untuk memperhatikan syarat-syarat perjanjian penghantaran. Sekiranya inventori dihantar secara percuma di tempat penghantaran, perniagaan adalah pemilik sah inventori sebaik sahaja pembekal menghantarnya. Perniagaan harus memasukkan penghantaran dalam jumlah inventori jika dihantar pada tarikh akhir inventori. Sekiranya inventori dihantar secara percuma di tempat tujuan, perniagaan bukan pemilik sah inventori sehingga benar-benar sampai ke perniagaan. Ia harus memasukkan penghantaran dalam kiraan inventori hanya jika menerima penghantaran pada tarikh akhir inventori.

Penghantaran

Apabila perniagaan mengatur perniagaan lain untuk menjual produknya sementara masih memiliki hak milik, perniagaan itu dijual di bawah konsainan. Konsinyor memindahkan inventori kepada perniagaan (penerima), tetapi pengirim tetap memiliki hak milik sah. Sekiranya penerima tidak dapat menjual produk, ia akan mengembalikannya kepada pengirim. Sekiranya menjualnya, ia akan memberikan harga jualan kepada pengirim barang dan mengambil komisen. Produk yang dipegang pada konsinyasi dimasukkan ke dalam inventori pengirim barang, bukan barang penerima, walaupun barang tersebut tidak berada dalam simpanan fizikal pengirim.

Pulangan Jualan

Sebilangan besar pembeli mempunyai hak untuk mengembalikan barang. Adalah sukar untuk menghitung pulangan penjualan dengan tepat dan memasukkannya ke dalam inventori. Dalam situasi ini, penjual mesti mengira berapa pulangan yang akan dibuat. Penjual harus melakukan ini sebelum mereka dapat mencatat pendapatan. Penjual juga mesti memberikan nilai pulangan yang dianggarkan akan dibuat. Perniagaan merangkumi kos barangan yang dijangkakan akan dikembalikan pada tarikh akhir inventori dalam jumlah inventori.