Cara Menghubungkan Kabel TV ke Projektor

Beberapa projektor dirancang khusus dengan mempertimbangkan HDTV, yang paling rumit ialah projektor teater rumah atau pejabat. Sebilangan besar ini mempunyai keupayaan video definisi lebih tinggi daripada monitor skrin rata plasma, LCD dan LED yang paling canggih. Skrin yang digunakan oleh projektor ini sangat besar sehingga biasanya diukur pada kaki atau meter daripada inci; ukurannya menjadikannya sesuai untuk persembahan perniagaan anda. Menyambungkan kabel TV ke projektor sedemikian adalah prosedur yang agak mudah.

1

Pasang projektor home theater anda di lokasi tetap mengikut arahan yang disertakan bersama unit. Penempatan tetap diperlukan kerana proses penalaan diperlukan untuk memproyeksikan gambar video yang optimum ke layar. Sekiranya memasang projektor di siling, gerudi lubang akses di siling dan jalankan kuasa AC serta kabel TV melalui ruang merangkak di atas siling sebelum memasang projektor home theater. Siapkan skrin yang akan anda gunakan untuk memproyeksikan gambar definisi tinggi ke atas.

2

Sediakan kotak persimpangan kabel, satelit, atau antena luar anda di lokasi yang mudah dijangkau oleh isyarat kawalan jauh dan berhampiran soket kuasa.

3

Ukur jarak dari lokasi projektor yang dipasang secara kekal ke peranti penerimaan TV pada Langkah 2. Gunakan kabel video definisi tinggi terlindung yang cukup panjang untuk berjalan dari peranti penerimaan TV ke lokasi pemasangan projektor. Kerana projektor home theater tidak mempunyai kemudahan untuk output audio, pastikan anda menyediakan ruang untuk pusat kawalan audio dan sistem pembesar suara surround.

4

Pasang penyambung anodized emas jenis HDMI ke setiap hujung kabel. Penyambung anodized emas dan kabel HDMI terlindung meminimumkan kehilangan talian isyarat video jika panjang kabel lebih besar daripada 10 kaki. Pasang penyambung ke kabel terlindung menggunakan pateri fluks elektronik.

5

Pasang semua unit ke dalam kuasa AC, kemudian hidupkan dan sesuaikan resolusi projektor home theater menggunakan grid penalaan terbina dalam yang biasanya terdapat pada unit kelas atas. Sekiranya unit anda tidak mempunyai satu, hidupkan kotak persimpangan isyarat TV dan laraskan resolusi menggunakan isyarat TV di luar udara.