Cara Menghubungkan Modem ke Sistem Telefon Berbilang Talian

Kesambungan internet sangat penting untuk perniagaan apa pun, tidak kira tahap kehadiran perniagaan di Web. Cara mudah untuk menyambung ke ISP adalah melalui modem, yang sering menggunakan saluran telefon biasa anda untuk menghantar dan menerima data dari sistem anda ke Internet. Walaupun modem adalah peranti plug-and-play, menyambungkannya ke sistem telefon berbilang talian memerlukan beberapa perkakasan tambahan untuk memberikan perkhidmatan tanpa gangguan.

1

Periksa saluran telefon yang anda ingin pasangkan modem anda untuk menentukan sifat sistem berbilang talian. Sekiranya terdapat satu saluran yang tersambung ke beberapa talian, maka penapis diperlukan untuk penyambungan. Sekiranya sistem berbilang talian mempunyai saluran keluar yang berasingan untuk setiap saluran yang ada, maka penapis tidak diperlukan.

2

Pasangkan penapis dua baris, sebaris ke saluran keluar, jika diperlukan. Penapis mempunyai bicu telefon tunggal di satu hujung yang dipasang ke soket telefon. Hujung penapis yang lain mempunyai dua bicu telefon dan membelah garis saluran keluar menjadi dua. Letakkan penapis di semua saluran keluar yang bersambung dengan dua saluran.

3

Pasangkan kabel telefon ke modem. Pasang hujung telefon yang lain ke salah satu bicu telefon di penapis. Ini menghubungkan modem ke salah satu talian yang dibekalkan oleh outlet. Sekiranya setiap saluran mempunyai alur keluarnya sendiri, pasangkan kabelnya terus ke salah satu saluran keluar. Perhatikan soket atau soket tertentu yang sedang digunakan. Jangan gunakan talian telefon yang sama dengan modem yang disambungkan untuk peranti lain di rangkaian telefon.

4

Pasang kabel Ethernet ke belakang modem DSL jika menggunakan sambungan DSL dan bukannya modem dial-up. Pasangkan hujung kabel Ethernet yang lain ke port Ethernet komputer anda.

5

Hidupkan komputer. Sistem operasi akan berusaha untuk mengenali kehadiran modem. Tunggu wizard pemasangan sistem operasi untuk memasang pemacu yang diperlukan untuk menjalankan modem yang disambungkan. Sekiranya sistem operasi gagal mengenali kehadiran modem, letakkan cakera pemasangan untuk modem ke dalam pemacu CD atau DVD dan jalankan fail persediaan pada cakera. Ikuti arahan pemasangan untuk memasang pemacu yang diperlukan untuk modem.

6

Nyalakan semula komputer dan gunakan perisian yang disediakan oleh ISP anda untuk menyambung ke Internet menggunakan modem yang disambungkan.