Telefon Pintar yang Membolehkan Anda Mengerjakan Dokumen Excel

Sama ada anda melakukan perakaunan dalaman atau hanya ingin mengawasi beberapa perbelanjaan, mempunyai akses ke perisian hamparan pada telefon pintar syarikat anda sangat penting. Walaupun Excel adalah standard industri, Microsoft mempunyai hak kepemilikan untuk aplikasi dan format fail yang berkaitan. Akibatnya, menyunting dokumen Excel bukanlah sesuatu yang dapat anda lakukan dengan mudah di semua peranti. Walaupun telefon yang menjalankan sistem operasi Windows Phone membolehkan anda bekerja dengan mudah dengan fail Excel, diperlukan beberapa langkah tambahan untuk mengedit dokumen Excel pada iPhone dan peranti Android.

Peranti Windows Phone

Sekiranya anda mempunyai peranti yang menjalankan sistem operasi Windows Phone, anda mempunyai kemampuan membaca dan menyunting Excel asli melalui aplikasi Office Mobile. Untuk membuat buku kerja Excel baru pada Windows Phone, jentik ke kiri pada skrin Mula untuk memuatkan senarai Aplikasi. Ketuk "Office", tekan skrin Dokumen, ketuk "Baru" dan pilih "Excel." Untuk membuka buku kerja Excel yang ada, ketuk "Office" pada senarai Aplikasi, jentik ke skrin Dokumen dan ketuk buku kerja yang ingin anda buka. Sekiranya buku kerja tidak dipaparkan di skrin Dokumen, ketuk "Cari" untuk mencarinya.

iPhone

Walaupun iPhone tidak mempunyai keserasian Excel asli, anda boleh menggunakan dokumen Excel pada peranti dengan memuat turun aplikasi pihak ketiga dari App Store. Beberapa aplikasi telah dibuat untuk membawa fungsi Excel ke iPhone. Ini termasuk Office Reader, CloudOn dan Dokumen Percuma. Dokumen Percuma dan CloudOn adalah kedua-dua aplikasi percuma, sementara Pembaca Office berharga sekitar $ 3, mulai bulan Julai 2013. Untuk memuat turun aplikasi ini, ketuk ikon "App Store" pada skrin Utama iPhone, masukkan aplikasi yang anda inginkan di medan Carian dan ikuti meminta.

Telefon Android

Seperti iPhone, peranti Android tidak serasi dengan dokumen Microsoft Excel. Sebaliknya, anda mesti memuat turun aplikasi pihak ketiga yang mempunyai keserasian Excel. Aplikasi serasi Excel yang tersedia untuk Android merangkumi Kingsoft Office, Quickoffice Pro dan CloudOn. Kingsoft Office dan CloudOn percuma, sementara QuickOffice Pro berharga sekitar $ 15. Ketiga-tiga aplikasi tersedia untuk dimuat turun dari gedung Google Play, yang dapat diakses melalui ikon Google Play pada skrin Utama peranti Android anda.

Maklumat tambahan

Walaupun anda dapat bekerja dengan dokumen Excel pada iPhone dan peranti Android dengan memasang aplikasi pihak ketiga, tidak semua aplikasi dibuat sama. Walaupun ada yang membolehkan anda membuat dan mengedit buku kerja Excel, yang lain hanya membolehkan anda membacanya. Malah aplikasi rasmi Office Mobile pada peranti Windows Phone mempunyai fungsi yang terhad jika dibandingkan dengan versi desktop Excel. Apa sahaja sistem operasi yang anda gunakan, pastikan untuk membaca sepenuhnya perincian aplikasi dan membandingkannya dengan keperluan anda sebelum meneruskan muat turun.