Bagaimana Reka Bentuk di Tumblr

Tumblr memberikan penggunanya akses penuh ke elemen reka bentuk CSS dan HTML blog mereka. Walaupun banyak pengguna memilih untuk menggunakan salah satu templat pra-laman web, yang lain memilih untuk merancang blog mereka sendiri. Dengan laman web penyesuaian tema Tumblr, templat pra-dibuat dapat diedit dan disesuaikan untuk mencerminkan perubahan reka bentuk tertentu atau pengguna dapat menghapus keseluruhan tema, dan membuat reka bentuk blog yang sepenuhnya disesuaikan dari awal. Walau bagaimanapun, Tumblr unik dalam pembuatan kod sumbernya jika dibandingkan dengan sistem pengurusan kandungan lain kerana ia memerlukan kod CSS dan HTML berada dalam fail yang sama.

Arahan

1

Buka penyemak imbas Web anda, dan arahkan ke laman utama Tumblr. Log masuk dengan alamat e-mel dan kata laluan anda jika diminta untuk melakukannya.

2

Klik nama blog anda di bahagian atas halaman di sebelah pautan "Dashboard". Sekiranya anda mempunyai banyak blog, klik ikon senarai berpoin dan pilih blog yang anda mahu reka bentuk dari senarai yang muncul.

3

Klik butang "Sesuaikan penampilan".

4

Klik tajuk "Tema" dari bar alat di bahagian atas halaman penyesuaian tema.

5

Pilih "Gunakan HTML tersuai." Sekiranya anda ingin mengedit tema yang sudah anda gunakan, cari elemen reka bentuk dalam kod yang ada, dan ubah mengikut kehendak anda, kemudian lompat ke langkah 10; beralih ke langkah keenam jika anda ingin merancang tema Tumblr baru dari awal.

6

Tekan "ctrl" dan "A" pada papan kekunci anda untuk memilih keseluruhan kod sumber blog anda, dan tekan butang "Padam" papan kekunci anda.

7

Taip "" (tanpa tanda petik).

8

Taipkan kod CSS untuk blog anda di ruang antara "".

9

Taipkan kod HTML yang ingin anda gunakan untuk reka bentuk blog anda di ruang di bawah tag ""

10

Klik pautan "Kemas kini pratonton" untuk memastikan blog kelihatan seperti yang anda mahukan sebelum disiarkan secara langsung dengan reka bentuk baru.

11

Klik butang "Simpan + Tutup" di sebelah kanan bar alat di bahagian atas halaman untuk menerbitkan reka bentuk baru anda.