Kod Pakaian, Polisi & Prosedur di Pusat Awal Kanak-kanak

Ibu bapa yang bekerja perlu merasa selesa dengan kemudahan penjagaan anak yang mereka pilih dan tahu bahawa anak-anak mereka akan dijaga dengan sihat dan selamat semasa mereka bekerja. Untuk itu, kerajaan persekutuan dan negeri telah menetapkan dasar yang luas untuk memastikan keselamatan dan kesejahteraan kanak-kanak, kakitangan dan pekerja di pusat-pusat kanak-kanak awal. Keperluan undang-undang membincangkan masalah keselamatan dan kesihatan, sementara pusat-pusat individu menetapkan keperluan tempat kerja sehubungan dengan standard pakaian.

Dasar Pengawalseliaan di Pusat Kanak-kanak Awal

Beberapa peraturan penting persekutuan dan negeri yang menumpukan pada keselamatan anak dimasukkan ke dalam buku panduan pekerja semua pusat kanak-kanak. Geran Blok Penjagaan dan Pembangunan Kanak-kanak 2014 (CCDBG), yang telah disetujui oleh Kongres, merangkumi peraturan yang memerlukan pemeriksaan latar belakang dan CPR biasa dan latihan pertolongan pertama untuk pekerja penjagaan anak. Ini juga menetapkan garis panduan untuk nisbah guru-anak dipertahankan dalam jumlah ruang kelas tertentu. Kawalan persekutuan memerlukan negeri untuk mengawasi operasi untuk semua kemudahan penjagaan kanak-kanak yang menerima wang geran persekutuan dalam bidang kuasa mereka. Walau bagaimanapun, panduan untuk jenis kemudahan lain berbeza dari negeri ke negeri.

Secara umum, kebanyakan pusat memerlukan pekerja dibebaskan melalui pemeriksaan latar belakang jenayah yang merangkumi cap jari. Sebilangan besar pusat juga memerlukan orientasi dan latihan khusus di lokasi. Selain itu, negeri mungkin memerlukan pemeriksaan tahunan rekod kemudahan, yang menunjukkan bahawa pekerja mempunyai CPR terkini dan sijil pertolongan cemas dan rekod kesihatan yang mengesahkan ketiadaan tuberkulosis. Selain itu, pusat mesti memastikan beroperasi setiap hari mengikut keperluan nisbah yang ditetapkan.

Dasar Kod Pakaian

Biasanya, kod pakaian di tempat kerja ditetapkan oleh pengurusan setiap pusat pembelajaran awal individu. Sifat kerja harian untuk pendidik dan pengasuh sangat mudah dan memerlukan membongkok, duduk di lantai dan mengejar anak kecil, jadi kod pakaian untuk pendidik awal kanak-kanak harus merangkumi pakaian yang selesa dan tidak ketat. Walau bagaimanapun, garis panduan mungkin berbeza antara kemudahan. Satu kemudahan boleh membenarkan pekerja memakai legging dan kemeja-T, sementara yang lain boleh memilih pakaian seragam dan seluar khaki standard yang tertera logo pusat. Beberapa kemudahan juga memerlukan pegawai pejabat perniagaan mereka atau pengurus berpakaian pakaian perniagaan, sehingga mereka memproyeksikan citra perniagaan profesional kepada calon pelanggan.

Walau bagaimanapun, hampir setiap kod pakaian prasekolah akan mempunyai beberapa syarat standard. Secara amnya, pekerja tidak boleh memakai atasan yang menunjukkan belahan atau bahagian tengahnya. Untuk keselamatan mereka sendiri, pekerja tidak boleh memakai perhiasan yang berlebihan, terutama anting-anting atau kalung yang menggantung yang dapat ditarik oleh anak-anak atau terkena peralatan permainan. Kasut juga mestilah selesa dan rata untuk memudahkan bermain dengan anak-anak dengan selamat. Secara amnya, pekerja diharapkan tampil rapi, ramah dan profesional.

Prosedur Operasi Khusus Tapak

Sebagai tambahan kepada kod pakaian kanak-kanak, pusat pembelajaran awal mengembangkan prosedur untuk diikuti oleh kakitangan sepanjang hari. Dalam proses merawat begitu banyak anak kecil, perincian menggunakan bilik mandi atau menggunakan pelindung matahari mungkin kelihatan seperti perhatian kecil, tetapi mereka memerlukan garis panduan prosedur agar anak-anak tetap selamat sepanjang masa. Prosedur untuk check-out anak dari pusat sangat penting untuk menjaga keselamatan dan menguatkuasakan perjanjian hak asuh. Penyusunan kurikulum pembelajaran harian, rutin waktu tidur siang dan penggunaan taman permainan mungkin khusus untuk setiap laman web, dan merupakan bidang, di mana pengurus memiliki beberapa fleksibiliti dan dapat menggunakan kreativiti.

Kesihatan dan kesejahteraan emosi kanak-kanak juga mesti dipertimbangkan dan prosedur rasmi harus dikembangkan untuk menangani masalah kesihatan. Garis panduan untuk menukar lampin dan menyajikan makanan dan makanan ringan sambil menjaga sensitiviti makanan dalam menjaga kesihatan anak dan kakitangan. Kakitangan harus mengetahui keadaan perubatan dan dilatih untuk memberi tindak balas yang sewajarnya, sekiranya berlaku reaksi alergi atau kecemasan perubatan. Pelaporan yang betul kepada ibu bapa melalui laporan kejadian dan komunikasi langsung sangat penting. Prosedur juga harus dibuat untuk melaporkan kes-kes disyaki penderaan atau pengabaian kanak-kanak.