Risiko Memulakan Perniagaan Baru

Tidak kira seberapa baik anda merancang dan mempersiapkan diri, memulakan perniagaan adalah perjudian. Lebih tepatnya, ini adalah beberapa perjudian yang berbeza. Adakah wang anda akan bertahan cukup lama untuk menghasilkan keuntungan? Adakah pekerja anda mampu? Bolehkah anda bersaing di pasaran? Anda boleh meminimumkan risiko, tetapi tidak mungkin untuk menghapuskannya.

Memulakan adalah Risiko Kewangan yang Besar

Risiko kewangan, tentu saja, adalah besar. Sebilangan besar perniagaan memerlukan pelaburan sejumlah wang anda - dan selalunya orang lain. Sekiranya anda berkomitmen untuk bekerja sepenuh masa di pertunjukan baru, anda juga mempertaruhkan kemampuan anda untuk membayar sewa dan meletakkan makanan di atas meja. Perancangan yang teliti, membangun simpanan tunai dan penganggaran yang baik dapat mengurangkan risiko, tetapi mereka tidak dapat menghapusnya. Yang diperlukan adalah satu kad liar - kos bahan mentah atau sewa meningkat, pelanggan tidak membayar - dan syarikat anda tiba-tiba bergelut.

Mengubah Peraturan dan Risiko Undang-undang

Mana-mana usahawan yang berkebolehan mula mengetahui undang-undang yang mengawal perniagaannya. Masalahnya, undang-undang boleh berubah. Peraturan kesihatan dan keselamatan baru. Keperluan pelabelan baru. Peraturan dan garis panduan baru mengenai bagaimana anda memperlakukan kakitangan anda.

Pertimbangkan industri tembakau. Sehingga tahun 1971, syarikat rokok mengiklankan di TV, dan kemudian kerajaan persekutuan melarang iklan rokok. Industri ini bertahan, mencurahkan wang ke iklan cetak sebagai gantinya. Syarikat kecil atau syarikat yang kurang fleksibel dalam menyesuaikan diri dengan peraturan baru mungkin tidak melakukannya dengan baik.

Faktor Manusia

Kecuali jika anda menunjukkan persembahan satu orang, anda harus berjudi bahawa anda boleh mengambil pekerja yang boleh dipercayai. Melakukannya melibatkan beberapa perjudian yang lebih kecil:

  • Bolehkah anda menggaji kakitangan yang berkelayakan tanpa menghabiskan anggaran gaji anda?
  • Adakah mereka cekap seperti resume mereka membuat mereka kelihatan?
  • Adakah pekerja anda boleh dipercayai, atau adakah peralatan akan hilang ketika anda tidak mencari?
  • Adakah pekerja terbaik anda akan mengambil pekerjaan dengan gaji lebih tinggi di tempat lain?

Terdapat juga had manusia anda yang perlu dipertimbangkan. Untuk menguruskan pekerja, anda harus menjadi pemimpin yang berkebolehan. Anda harus menahan setiap pukulan dan musibah yang melanda perniagaan anda, tanpa menyerah. Jam dan tekanan yang panjang akan mengurangkan masa yang anda habiskan bersama keluarga, rakan dan juga diri sendiri.

Pelanggan Fickle dan Risiko Pasaran Lain

Apa sahaja yang anda jual - perhiasan, perisian, perkhidmatan perundingan - perniagaan anda tidak akan berjaya kecuali seseorang membeli. Walaupun anda melakukan kajian yang baik, mungkin pelanggan tidak menginginkan produk anda seperti yang diunjurkan oleh rancangan perniagaan anda. Walaupun pelanggan menyukai tawaran anda, citarasa mungkin berubah atau pesaing baru yang lebih kuat dapat mula mengurangkan bahagian pasaran.

Petua Meminimumkan Risiko

Jangan biarkan risiko yang berpotensi menghalang anda daripada menjalani impian. Untuk mengekalkan impian, lakukan yang terbaik untuk menjangkakan risiko yang mungkin berlaku dan mempunyai rancangan cadangan untuk menanganinya. Tanyakan pada diri anda bagaimana anda akan mengatasi sekiranya pelanggan memerlukan masa yang terlalu lama untuk membayar. Bolehkah anda mencari pembekal alternatif sekiranya harga naik? Sudahkah anda membeli insurans yang mencukupi untuk melindungi anda daripada beberapa malapetaka yang mungkin berlaku? Pengusaha yang berjaya tahu bahawa di sebalik risikonya, mereka tidak dapat menang jika tidak maju.