Cara Menyenaraikan sebagai Pekerja Sendiri di LinkedIn

LinkedIn adalah laman web dan platform rangkaian perniagaan yang membolehkan pemilik dan eksekutif perniagaan berhubung dengan rakan sejawatnya. Di pasaran pekerjaan hari ini, dengan semakin banyak orang yang menyedari bahawa bekerja sendiri boleh menjadi lebih menjanjikan daripada memegang pekerjaan tradisional, banyak profesional yang bekerja sendiri menggunakan LinkedIn untuk menjalin hubungan dengan calon pelanggan, rakan kongsi dan bahkan pekerja dan perunding. Tidak ada cara rasmi untuk mengklasifikasikan diri anda sebagai bekerja sendiri di LinkedIn, tetapi mudah untuk mengetahui status bekerja sendiri di profil LinkedIn anda.

1

Lawati laman LinkedIn (lihat pautan di Sumber) dan log masuk menggunakan alamat e-mel dan kata laluan anda. Klik nama anda di sudut kanan atas semasa anda log masuk.

2

Klik "Edit Profil" dan kemudian klik arahan "Edit" di sebelah kanan nama anda di baris pertama profil anda.

3

Taip "Bekerja Sendiri" diikuti dengan jenis pekerjaan yang anda lakukan di medan "Headline". Contohnya, anda mungkin menaip "Perancang Web Bekerja Sendiri" atau "Perunding Pengurusan Bekerja Sendiri" di kotak teks. Klik butang "Simpan Perubahan" untuk kembali ke halaman profil utama anda.

4

Klik permintaan "Tambah Kedudukan Semasa" di bawah kedudukan yang telah anda senaraikan di profil utama anda. Ketik "Bekerja Sendiri" di bidang "Nama Syarikat" pada kotak dialog Tambah Kedudukan yang muncul setelah anda mengklik permintaan "Tambah Kedudukan Semasa". Masukkan alamat laman web anda (jika ada) dan pilih industri tempat anda bekerja di bidang masing-masing kotak biru yang muncul setelah anda mengetik "Bekerja Sendiri."

5

Ketik "Perunding" atau tajuk lain yang menerangkan pekerjaan yang anda lakukan sebagai profesional yang bekerja sendiri dalam bidang "Judul" pada kotak dialog Tambah Kedudukan. Ketik lokasi di mana anda berada di medan teks "Lokasi" dan tandakan "Saya Sekarang Bekerja Di Sini" di medan Tempoh Masa.

6

Pilih tarikh dan tahun ketika anda memulakan projek bekerja sendiri menggunakan fungsi kalendar dalam bidang Tempoh Masa jika anda ingin menyenaraikan maklumat ini. Tambahkan maklumat yang berkaitan ke bidang Penerangan, seperti ruang lingkup perkhidmatan yang anda berikan sebagai profesional, kemudian klik "Simpan Perubahan" untuk kembali ke halaman profil utama anda.

7

Tatal ke bawah ke bahagian "Ringkasan" dan klik "Edit." Tambahkan satu atau dua baris yang merangkumi perkataan "Bekerja Sendiri", industri dan perkhidmatan anda. Contohnya, anda mungkin menambah "Perunding Kejuruteraan Industri Bekerja Sendiri" di bahagian atas ringkasan anda dan teruskan dengan senarai perkhidmatan yang anda berikan. Klik "Simpan Perubahan" setelah anda selesai.

8

Lihat profil anda yang baru diedit dan pastikan frasa "Bekerja Sendiri" muncul dengan jelas di setiap bidang di mana anda menambahkannya. Ulangi salah satu langkah untuk memperbaiki kesilapan atau untuk menambahkan lebih banyak maklumat yang diperlukan.