Android Tidak Akan Meninggalkan Mod Pesawat

Sekiranya anda bergelut untuk mengeluarkan peranti Android anda daripada mod kapal terbang, anda bukan satu-satunya - sementara masalahnya tidak meluas, sebilangan kecil pengguna mengalami masalah pada titik yang berbeza semasa pengembangan Android dan berkaitan dengan pelbagai model telefon dan tablet. Variasi dalam versi Android dan perkakasan yang terlibat dapat membuat penyelesaiannya menjadi rumit, tetapi ada langkah penyelesaian masalah yang dapat Anda coba untuk menyelesaikan masalahnya.

Aplikasi pihak ketiga

Terdapat beberapa aplikasi pihak ketiga yang tersedia di Google Play Store yang membawa ciri tambahan ke mod kapal terbang atau menjadikannya lebih mudah untuk dihidupkan dan dimatikan. Sekiranya anda mempunyai satu aplikasi seperti itu, keluarkan dari peranti anda untuk melihat apakah ini menyelesaikan masalah. Ketuk pilihan "Tetapan" pada skrin Semua Aplikasi, kemudian pilih "Aplikasi". Cari aplikasi yang dimaksudkan, ketuk dan pilih "Nyahpasang." Ketik "OK" untuk mengesahkan.

Reboot Peranti

Menetapkan semula peranti Android anda akan mengosongkan memori dan mematikan semua aplikasi yang terbuka. Sekiranya terdapat bug perisian atau data sementara yang mengganggu fungsi mod pesawat, maka proses ini cukup untuk membuangnya dari sistem. Matikan peranti anda dan hidupkan semula dengan cara biasa. Sekiranya peranti anda mempunyai bateri yang boleh ditanggalkan, mengeluarkannya selama beberapa saat kadangkala dapat menawarkan but semula yang lebih lengkap.

Tetapan semula kilang

Sekiranya masalah mod kapal terbang berlanjutan, tetapan semula kilang mungkin diperlukan. Ini membersihkan kandungan dan aplikasi dari peranti anda dan mengembalikannya ke keadaan semula. Ketuk pilihan "Tetapan" pada skrin Semua Aplikasi, kemudian pilih "Sandaran & Tetapkan Semula." Pilih "Reset Data Kilang", baca maklumat dan kemudian ketuk "Tetapkan Semula Telefon" untuk memulakan proses.

Kemas kini Android

Ada kemungkinan anda mengalami bug yang secara khusus berkaitan dengan cara Android berjalan pada alat dan model peranti anda. Sekiranya pembangun perisian dan pengeluar perkakasan menyedari hal ini, perbaikan akan muncul dalam kemas kini Android seterusnya. Sekiranya masalah mod kapal terbang sekejap-sekejap, pilih aplikasi "Tetapan" dari skrin Semua Aplikasi kemudian pilih "Tentang Telefon" dan "Kemas kini Sistem." Ketuk "Periksa Sekarang" untuk memastikan anda menjalankan versi Android terbaru. Sekiranya anda sama sekali tidak dapat keluar dari mod pesawat, hubungi terus pengeluar peranti anda atau pasukan sokongan Google untuk mendapatkan nasihat - anda mungkin dapat memuat turun tampalan melalui Web dan memindahkannya melalui USB.

Masalah Rangkaian

Sekiranya Android menghadapi masalah untuk menyambung ke rangkaian selular - misalnya semasa anda melancong ke luar negara - ini boleh mengganggu fungsi mod kapal terbang. Sekiranya boleh, pastikan sambungan data tersedia dan telefon anda serasi dengan jenis rangkaian yang cuba anda sambungkan. Pengilang peranti atau penyedia rangkaian anda mungkin dapat menawarkan bantuan lebih lanjut.