Adakah Syarikat Perlu Menanda Logo Logo?

Dan anda fikir memilih nama untuk perniagaan kecil anda sukar. Ini mungkin hanya menjadi pemanasan untuk melakukan reka bentuk logo - suatu proses yang biasanya satu bahagian seni, satu bahagian sains dan satu bahagian akal perniagaan. Mungkin semua orang yang anda temui menawarkan pendapat yang berbeza mengenai logo anda, menambah rasa lega yang anda rasakan ketika akhirnya anda selesai mengkaji dan mengubah draf kasar yang tidak terhitung jumlahnya.

Setelah anda mempunyai logo yang lengkap, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda harus menandakannya. Anda mungkin pernah mendengar bahawa pendaftaran tanda dagangan bukanlah proses yang mudah, yang mungkin merupakan alasan yang cukup baik untuk anda melupakannya. Tetapi ada banyak alasan yang lebih kukuh untuk melindungi jenama anda, dan pengacara perniagaan anda seharusnya dapat membimbing anda, jika tidak menangani, keseluruhan proses dari A hingga Z. Tidak syak lagi anda akan gembira melakukannya.

Ingat Mengapa Logo Anda Penting

Memulakan perjalanan melalui wilayah hukum memiliki kecenderungan untuk menghabiskan sejumlah besar gusto dari orang biasa. Ini dapat difahami; anda melihat rumput yang tidak dikenali. Oleh itu, untuk menolong diri anda, mungkin dapat meninjau peranan penting yang dimainkan oleh logo anda dalam perniagaan kecil anda. Tailor Brands menunjukkan bahawa:

  • Berfungsi sebagai asas jenama anda, seiring dengan nama perniagaan anda. Melalui warna, fon dan reka bentuknya, ia menyampaikan segala sesuatu mengenai syarikat anda dalam bentuk grafik.
  • Berfungsi sebagai pengenal pasti perniagaan, produk atau perkhidmatan anda. Sebenarnya, sebilangan logo menjadi begitu dikenali sehingga pengguna mencarinya, walaupun secara tidak sedar, daripada nama perniagaan.
  • Ia menarik perhatian dan membuat kesan. Sekiranya anda melakukan penyelidikan pasaran mengenai logo anda, walaupun secara tidak rasmi, maka anda tahu ada keseimbangan antara antara yang dapat dilihat dan yang halus sehingga nama dan logo anda nampaknya satu.
  • Ini membezakan anda dari persaingan - salah satu hujah utama untuk menandakannya.

Tanda Dagangan Berbeza Dari Hak Cipta

Perlu berhenti di sana untuk menjelaskan penyebab kekeliruan. Dalam kes ini, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda harus memberi hak cipta atau merek dagang logo - atau bahkan jika terdapat perbezaan antara keduanya.

Dan pasti ada. Walaupun keduanya memberikan perlindungan undang-undang, hak cipta berlaku untuk karya kreatif, muzikal, seni atau intelektual, kata LegalZoom. Namun, jika anda cenderung, anda dapat membuat hak cipta buku, laporan dan bahan video yang dihasilkan oleh perniagaan anda. Tanda dagang - dicatat oleh simbol tanda dagang "TM" yang tidak asing lagi - digunakan untuk nama, kata, frasa, simbol dan logo komersial. Ia boleh digunakan setelah didaftarkan dengan Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat (USPTO).

Walaupun simbol tanda dagang itu kecil, ia memuatkan pesanan dua perkataan yang kuat kepada telaga-telaga dan jenis-jenis teduh yang mungkin memikirkan untuk membajaknya: "Hands off." Seperti kata Upcounsel: "Merek dagang logo adalah bahagian penting untuk melindungi harta intelek perniagaan anda. Sekiranya anda gagal merek dagang logo anda, anda tidak akan dapat mencegah orang lain menggunakannya, dan anda mungkin akan kehilangan haknya. "

Tanda Dagangan common-law, negeri dan persekutuan berbeza

Tetapi di sinilah anda harus berhati-hati juga, kerana tidak "tanda dagangan lama" akan berlaku.

Sebilangan pemilik perniagaan kecil cuba mengambil "jalan paling tidak tahan" dengan hanya memasukkan simbol tanda dagang di logo mereka - dan melewatkan proses memohon tanda dagang persekutuan. Melakukannya memberi mereka hak atas apa yang dikenali sebagai tanda dagangan common-law. Ini memberikan beberapa perlindungan, tetapi tidak ada yang dibandingkan dengan melakukan jarak jauh dan meminta tanda dagangan persekutuan.

Begitu juga, mengemukakan hanya tanda dagang negeri (biasanya melalui pejabat setiausaha negara) juga mempunyai batasan. Secara khusus, ia memberikan jubah perlindungan hanya di negara di mana ia diajukan, dan di tempat lain.

Tanda dagangan persekutuan, yang dicari melalui USPTO, memberikan perlindungan nasional, yang bermaksud di semua peringkat negeri. Walaupun ruang lingkup perniagaan anda meluas ke garis pusat - hari ini - pertimbangkan kemungkinan perniagaan itu akan melampaui batas tahun depan (atau tahun selepasnya). Atau model perniagaan anda boleh berkembang untuk merangkumi komponen e-commerce Kedua-dua kemungkinan tersebut menggarisbawahi mengapa perlindungan yang diberikan oleh tanda dagangan persekutuan akan masuk akal, terutamanya apabila anda menganggap bahawa ia boleh membolehkan anda menuntut di mahkamah persekutuan jika anda menemui seseorang yang menggunakan nama domain yang serupa.

Pertimbangkan Sebab Terbaik untuk Memfailkan

Melindungi hak undang-undang anda terhadap apa yang seharusnya menjadi bahagian perniagaan anda yang didambakan adalah alasan yang paling memaksa untuk mengemukakan pendaftaran cap dagang untuk logo perniagaan anda. Sekiranya anda mengetahui bahawa seseorang menggunakan logo tanda dagang anda, anda boleh mengemukakan tuntutan dan bersikeras agar mereka berhenti. Tanpa itu, anda mungkin meminta telinga pekak - dan tanpa pujukan undang-undang di belakang anda. Tanda dagang persekutuan juga akan membebaskan anda untuk menuntut ganti rugi wang, jika anda cenderung, kata FindLaw.

Pertimbangkan senario kehidupan sebenar yang pernah difikirkan oleh beberapa pemilik perniagaan kecil “tidak akan pernah terjadi” - sehingga mereka berkumpul untuk mengadakan persidangan dan mengetahui bahawa perkara itu terjadi pada beberapa dari mereka yang menghadiri bengkel yang sama. Mereka masing-masing menemui ahli perniagaan di komuniti berdekatan menggunakan logo yang serupa dengan mereka sendiri, dan tidak ada yang dapat mereka lakukan untuk menghentikannya, bukan tanpa tanda dagangan persekutuan.

Daripada menimbulkan kekeliruan atau menghadapi jenama yang lemah, semua peniaga memutuskan untuk membatalkan logo mereka dan memulakannya dengan yang baru. Kali berikutnya, logo baru hampir tidak ada di meja pereka grafik masing-masing sebelum pemilik memulakan proses mencari perlindungan tanda dagangan persekutuan.

Selain perlindungan undang-undang, mereka belajar dengan cara keras bahawa kedua-dua surat kecil itu menyampaikan kesungguhan. Jangan berfikir sesaat bahawa pengguna juga tidak memperhatikan perincian ini. Mereka mengenalinya dan menghormati kebanggaan pemilik perniagaan dalam melindungi salah satu perkara yang paling mereka hargai: perniagaan kecil mereka.

Mulakan Dengan Pencarian Tanda Dagangan

Walaupun anda hanya ingin memfailkan pendaftaran cap dagang, anda boleh menyerahkan keseluruhan tugas dengan sepenuh hati setelah anda mengetahui bahawa prosesnya boleh memakan masa enam bulan atau lebih, dari awal hingga akhir. Sekiranya ia selesai lebih awal, pertimbangkan diri anda lebih awal dari kurva. Tetapi ada banyak yang perlu dilakukan dalam jangka masa tersebut, termasuk:

  • Melakukan carian tanda dagang untuk memastikan bahawa reka bentuk logo anda unik - bukan sesuatu yang umum, yang biasa digunakan atau terlalu serupa dengan logo lain, "kata LegalZoom.
  • Mendapatkan pemilikan logo.
  • Menjamin hak tanda dagangan anda.
  • Mengemukakan permohonan tanda dagangan.
  • Mengirim borang "niat untuk digunakan" (yang pada dasarnya meminta anda untuk menjelaskan di mana logo akan digunakan).
  • Membayar yuran, yang mungkin berkisar antara $ 225 hingga $ 400.

Setelah logo anda didaftarkan dan dilindungi dengan USPTO, anda dapat memperluas jangkauan anda dengan mendaftarkannya di negara lain. Tetapi jangan terkejut jika peguam anda, yang menangani proses domestik dari A hingga Z, percaya bahawa anda dilindungi dengan sewajarnya dan harus menyerahkan keseluruhan perkara di A, untuk Amerika.