Cara Mengiklankan Stylist di Salon

Sebagai pemilik salun rambut, anda tahu pentingnya menjaga salun anda dengan penata rambut yang mahir memotong, mewarnai, menggayakan dan menyediakan penjagaan rambut kepada pelanggan anda. Kakitangan yang anda ambil mesti sesuai dengan budaya salun anda dan memahami keperluan dan kehendak demografi perkhidmatan salun rambut anda. Merekrut stylist untuk salun anda dengan mengiklankan bahawa anda mempunyai peluang kerjaya untuk stylist berlesen. Terdapat pelbagai cara untuk mengiklankan kedudukan penata gaya di salun anda.

1

Buat senarai pendidikan, pengalaman dan kemahiran yang anda harapkan untuk dimiliki oleh stylist yang anda sewa. Sebagai contoh, anda mungkin memerlukan stylist berlesen dengan pengalaman sekurang-kurangnya lima tahun dalam melakukan rambut untuk majlis perkahwinan dan majlis khas.

2

Kenal pasti jenis jadual yang anda mahu penata gaya baru anda simpan. Anda boleh menyewa stylist untuk jawatan sepenuh masa, sambilan atau mengikut keperluan. Sekiranya anda menjalankan perniagaan gaya mudah alih, atau menawarkan perkhidmatan gaya mudah alih, penting untuk menyampaikannya dalam iklan yang anda letakkan untuk kedudukan penata gaya.

3

Tentukan bagaimana stylist baru anda akan menerima pembayaran. Beberapa pilihan termasuk bayaran per jam, komisen atau dengan membiarkan stylists anda membayar yuran bulanan untuk menyewa gerai. Sekiranya stylists menyewa bilik, mereka dapat menyimpan wang yang mereka hasilkan dari pelanggan yang mereka layani, asalkan mereka membayar yuran gerai mereka.

4

Buat catatan pekerjaan yang menggariskan pengalaman dan pendidikan yang anda mahukan penata rambut anda, memberikan gambaran keseluruhan mengenai pasar, lokasi dan budaya sasaran salon anda. Sertakan pilihan gaji, komisen atau sewa gerai, serta senarai faedah yang dinikmati oleh penata gaya ketika mereka bekerja di salun anda. Manfaatnya mungkin termasuk akses ke pelanggan yang pelbagai, sarapan dan makan tengah hari yang disediakan, keahlian potongan ke gim tempatan, anggaran almari pakaian sebahagian atau akses ke latihan dan pendidikan rambut.

5

Tambahkan catatan deskripsi pekerjaan ke laman web salon anda di bawah halaman yang bertajuk, "Kerjaya", "Sertailah Pasukan Kami" atau "Kami Mempekerjakan." Hantarkan pautan ke keterangan di laman media sosial salon anda dan dorong "peminat" dan "rakan" anda untuk menyebarkan berita itu kepada mana-mana penata rambut berlesen yang mereka kenal.

6

Hubungi sekolah kosmetologi tempatan untuk memberitahu mereka bahawa anda sedang mengambil pekerja. Ketahui sama ada mereka akan menghantar deskripsi pekerjaan anda di laman web, blog dan halaman media sosial mereka, dan di buletin pemasaran e-mel mereka. Pastikan mereka dapat menghantar komunikasi kepada pelajar yang hadir dan yang lalu, terutamanya jika anda mencari stylist dengan pengalaman bertahun-tahun.

7

Daftar sebagai majikan di laman web carian pekerjaan industri salon seperti "Pekerjaan Salon," "Di Belakang Kerusi," "Pembangun Salon," "Pertunjukan Salon," "Semua Pencarian Salon." Laman web carian pekerjaan biasa seperti CareerBuilder.com, Indeed.com dan Monster.com juga membenarkan jawatan untuk kedudukan gaya rambut. Anda juga boleh menyiarkan iklan yang dikelaskan di laman seperti Craigslist, di bawah pekerjaan "salon / spa / kecergasan" dan di Backpage, di bawah pekerjaan "spa / salon".