Cara Mengkonfigurasi Pidgin Berfungsi Dengan Skype

Utusan segera sejagat seperti Pidgin berguna untuk berkomunikasi dengan rakan sekerja dan pelanggan perniagaan anda kerana dapat menyambung ke pelbagai rangkaian, termasuk Windows Live, Yahoo, AIM dan Google Talk. Walau bagaimanapun, Pidgin tidak menawarkan sokongan Skype asli. Sekiranya anda mahu kenalan Skype anda muncul di tetingkap Pidgin, anda boleh menggunakan pemalam untuk Pidgin.

1

Tutup Pidgin sepenuhnya jika ia sedang berjalan dengan mengklik kanan ikon Pidgin pada baki pemberitahuan bar tugas anda dan mengklik "Keluar."

2

Pergi ke halaman muat turun Skype4Pidgin dan klik "libskype.dll" untuk memuat turun pemalam. Simpan fail ke "C: \ Program Files \ Pidgin \ plugins" atau "C: \ Program Files (x86) \ Pidgin \ plugins" jika jalan pertama tidak ada.

3

Lancarkan Pidgin, klik "Akaun" pada bar menu tetingkap Pidgin dan pergi ke "Urus Akaun" dari menu pop timbul. Klik butang "Tambah" pada tetingkap "Akaun" untuk memunculkan dialog "Tambah Akaun".

4

Tetapkan "Protokol" ke "Skype" dan masukkan nama pengguna Skype anda di kotak teks "Nama Pengguna". Klik butang "Simpan" untuk menambahkan akaun Skype anda ke Pidgin. Klik butang "Tutup" untuk menutup tetingkap "Akaun".

5

Klik kotak drop-down status di bahagian bawah tetingkap Pidgin dan tetapkan ke "Online" untuk menyambung ke akaun Skype anda. Tunggu ikon Skype muncul di bar tugas Windows anda dan klik ketika muncul.

6

Masukkan kata laluan akaun Skype anda di tetingkap Skype dan klik "Masuk saya." Klik butang "Benarkan akses" di kotak dialog "Skype - Tip Berguna" ketika muncul untuk membolehkan Pidgin menyambung ke rangkaian Skype.