Cara Mengubah Susunan Lagu Senarai Main di iPod

Seiring berjalannya waktu, senarai main tertentu di iPod anda boleh mula diramalkan atau berlebihan. Sekiranya anda menggunakan iPod anda untuk menyediakan muzik di perniagaan kecil anda (contohnya, jika anda seorang pengajar senaman yang menggunakan senarai main yang sama secara berkala), pelanggan anda juga boleh merasa bosan dengan pesanan senarai main. Sekiranya anda tidak mahu mengubah lagu apa yang ada di senarai main, anda boleh mengubah urutannya di dalam senarai main melalui iTunes untuk menambah sedikit.

1

Sambungkan iPod anda ke komputer anda dan kemudian buka iTunes.

2

Klik anak panah drop-down di sebelah kiri nama iPod anda di bawah Peranti di sebelah kiri tetingkap program iTunes.

3

Klik nama senarai main yang ingin anda ubah.

4

Pastikan butang "Shuffle" di sudut kiri bawah tetingkap program iTunes dimatikan. Butang Shuffle terdiri daripada dua anak panah yang bertindih, dan berwarna biru ketika fitur diaktifkan dan berwarna kelabu ketika fitur tersebut dilumpuhkan.

5

Klik nama salah satu lagu yang ingin anda pindahkan, dan tahan butang tetikus ke bawah.

6

Gerakkan kursor sedikit untuk mengungkapkan garis hitam di atas atau di bawah lagu, yang menunjukkan di mana ia akan diletakkan dalam urutan senarai main jika anda melepaskan butang tetikus pada masa itu. Terus menggerakkan kursor sehingga garis hitam terletak di tempat anda ingin memindahkan lagu, kemudian lepaskan butang tetikus. Lagu tersebut akan muncul di lokasi barunya, dan senarai main akan diselaraskan semula dengan cepat dengan iPod anda.

7

Ulangi Langkah 5 dan 6 sehingga anda berpuas hati dengan susunan lagu baru dalam senarai main anda.

8

Klik butang "Keluarkan" di sebelah kanan nama iPod anda setelah anda selesai membuat perubahan pada senarai main. Setelah nama peranti anda hilang dari senarai, anda boleh melepaskannya dari komputer dengan selamat.