Idea & Konflik Main Peranan

Main peranan boleh menjadi kaedah yang sangat berkesan untuk membantu pekerja belajar bagaimana menangani pelbagai jenis konflik. Dengan memberikan respons mereka dalam lingkungan yang relatif bebas risiko, pekerja dapat menguji tahap keselesaan mereka sendiri, sambil belajar dari pengalaman orang lain. Terdapat beberapa situasi konflik yang biasa yang menjadikan diri mereka mudah melakukan aktiviti bermain peranan.

Konflik Pelanggan

Walaupun pekerja sering diajarkan bahawa "pelanggan selalu benar," kadang-kadang tidak merasa seperti itu. Perniagaan tahu apa titik konflik semasa interaksi pekerja dan pelanggan. Titik konflik ini dapat menjadi peluang yang baik untuk bermain peranan. Sebagai contoh, sebuah kedai runcit mungkin ingin memberi pengalaman kepada pekerja dalam menangani pengembalian pelanggan, terutama dalam situasi di mana polisi tidak membenarkan pengembalian. Konflik pelanggan biasa yang lain mungkin termasuk menangani aduan, tidak dapat memenuhi permintaan atau permintaan pelanggan, atau menangani pelanggan yang tidak teratur.

Konflik Pengurus

Konflik antara pengurus adalah perkara biasa dan sering berpusat pada persaingan sumber daya yang langka - atau persaingan untuk pengiktirafan. Kedua-dua senario ini dapat berfungsi sebagai latar belakang yang baik untuk pengembangan situasi permainan peranan di mana pengurus dapat mempraktikkan kemahiran yang terlibat dalam berjaya menavigasi interaksi yang sukar ini. Dua pengurus mungkin, misalnya, mengadakan perbincangan di mana mereka mesti bersaing untuk mendapatkan dolar belanjawan yang terhad dan mencari penyelesaian yang boleh dipersetujui bersama. Atau keadaan mungkin melibatkan pengurus yang merasakan bahawa kredit telah diambil untuk sesuatu yang dia lakukan.

Rakan-rakan Berprestasi Buruk

Konflik antara rakan sekerja adalah perkara biasa di tempat kerja, tetapi sering diabaikan atau tidak ditangani secara langsung. Oleh kerana ia tidak dapat dielakkan, sangat berguna bagi pekerja untuk berpeluang memainkan pelbagai senario berdasarkan situasi yang mereka alami - atau yang mereka bimbangkan. Konflik yang biasa berlaku di antara rakan sekerja berkaitan dengan prestasi yang buruk, tidak memberikan sumbangan yang sama terhadap projek, menunjukkan untuk bekerja lewat atau tidak pulang dari waktu rehat tepat pada masanya. Pekerja dapat memanfaatkan peranan memainkan pelbagai interaksi dan tindak balas terhadap situasi ini untuk membantu membina tahap keyakinan dan kemahiran mereka.

Bina Sendiri

Pemimpin perniagaan mengetahui kawasan konflik yang paling kerap berlaku dalam organisasi mereka. Mengenal pasti kawasan konflik ini dan menargetkan kawasan yang paling biasa atau paling bermasalah - atau keduanya - dapat memberikan titik permulaan yang baik untuk penciptaan aktiviti bermain peranan yang dirancang untuk memberi peluang kepada pekerja untuk menguji dan belajar.