Cara Memulakan Jenama Kasut Anda Sendiri

Pereka Perancis Roger Vivier pernah berkata, "Memakai impian di atas kaki seseorang adalah mulai memberi kenyataan kepada impian seseorang." Mewujudkan impian anda untuk memulakan jenama kasut dengan kreativiti, perancangan, reka bentuk dan kemudian mewujudkannya.

Bentuknya

Kasut, flat, tumit, pam, kasut lari, sandal, sandal, kasut, stiletto, kasut bertali atau yoga - jenis kasut apa yang ingin anda reka? Menjawab perkara ini akan memberi kesan kepada rancangan perniagaan anda, yang memungkinkan yang lain dapat disusun. Rancang nama jenama kasut anda, buat anggaran umum dan kemudian buat garis masa untuk semua ini berlaku.

Lakarkan Impian Anda

Merangka reka bentuk sepasang kasut pertama anda adalah langkah kedua anda. Ingin mengubah impian anda menjadi perniagaan adalah langkah pertama.

Pertimbangkan kain, pengikat, dan tapak kaki hingga warna, kain, bahan dan nilai prestasi. Sebilangan jenama kebanggaan berfungsi lebih daripada bentuk dan beberapa fungsi kebanggaan atas jenama.

Perlu diingat jenis bahan yang digunakan dalam pembuatan. Kasut itu mesti tersedia dengan banyak, dan ini akan mempengaruhi kos, dari pembuatan hingga harga pelanggan akhir.

Jadikan Ia Terakhir

Langkah seterusnya adalah membuat cetakan kasut, yang, dalam bahasa industri, disebut kasut "terakhir." Terdapat beberapa cara berbeza untuk anda melakukannya sendiri. Anda boleh mengukir yang terakhir dari busa atau kayu yang kaku dengan melukis profil kasut dan bahagian bawah dan kemudian memotong lebihan dengan gunting atau gergaji, bergantung pada bahan yang anda pilih untuk yang terakhir.

Cara kedua adalah membuatnya dari kadbod. Ini murah dari segi wang yang dibelanjakan, tetapi mahal dari segi masa yang dibelanjakan. Arahan ada dalam talian yang menunjukkan cara membuat yang terakhir, tetapi idea umum adalah untuk meletakkan kadbod yang dipotong hingga bentuk terakhir anda dan kemudian untuk meletakkannya secara menegak. Beberapa lapisan gam decoupage akan menjadikannya tahan lama.

Beberapa cara terakhir adalah teknologi paling mahal namun tinggi: acuan gel dan percetakan 3D. Yang terakhir ini hanya berfungsi jika anda mempunyai akses ke pencetak 3D dan mampu membeli bahan untuknya. Acuan gel dibuat dengan menuangkan gel yang diformulasikan khas ke dalam kotak di sekitar kaki anda dan mengikut arahan. Apabila kering, anda boleh membentuk kasut dengan tangan.

Jadikan Ia Berlaku

Sekarang anda mencari pengeluar. Walaupun anda boleh menggunakan kasut sendiri, melakukannya akan menjadi lebih murah daripada mencari pengeluar. Pengilang kasut mempunyai peralatan yang diperlukan untuk membuat lebih banyak kasut dalam masa yang lebih sedikit daripada yang anda dapat, sehingga dapat menjimatkan wang dari semua. Buat senarai beberapa pengeluar kasut yang memenuhi kriteria anda, dan kemudian kirimkan rancangan reka bentuk terperinci untuk kasut anda. Anggaplah ia sebagai cetak biru, bersama dengan bahan yang diinginkan yang digunakan dan anggaran. Dari sana, tawaran yang saling menguntungkan dapat dipersetujui.

Memulakan jenama kasut anda sendiri memerlukan minat untuk kasut, dan kewangan untuk mewujudkannya. Dengan pelaksanaan yang teliti dan perancangan yang teliti, anda dapat memasuki impian anda seawal setahun dari sekarang.