Pengaruh Kumpulan terhadap Kelakuan Pengguna

Pengguna adalah kumpulan suku, dan kumpulan yang mereka pilih menjadi penting bagi bagaimana pengguna tersebut melihat diri mereka sendiri dan menjalani kehidupan mereka. Sebagaimana cara mereka memilih rakan yang berpikiran sama, pengguna juga membeli jenama yang mereka percaya mewakili standard yang berkaitan dengannya. Ini adalah komponen utama pemasaran kumpulan rujukan. Mengaitkan produk atau perkhidmatan anda dengan kumpulan yang disukai oleh pasaran sasaran anda adalah bagaimana anda boleh menggunakan pengaruh kumpulan untuk meningkatkan penjualan jenama anda.

Kumpulan Rujukan Kepercayaan Pengguna

Pengguna dipengaruhi oleh pelbagai jenis kumpulan rujukan yang mereka percaya bahawa mereka adalah sebahagian daripada atau ingin menjadi. Pengaruh kumpulan berjalan dua arah; kadangkala, pengguna mengelakkan jenama yang mereka percayai akan memasukkannya ke dalam kumpulan yang tidak mahu mereka sertai. Orang membeli barang untuk membantu membentuk dan menyatakan konsep diri dan hubungan mereka dengan orang yang berpikiran sama. Banyak barang yang dibeli oleh seseorang, terutamanya barang-barang menarik seperti pakaian, aksesori, kenderaan, restoran atau keahlian kelab, adalah simbol dari apa yang menurutnya dapat diterima oleh kumpulan rujukan tertentu seperti keluarganya, lingkaran sosial, tempat kerja, komuniti atau budaya.

Pembeli individu mungkin melakukan pembelian yang menarik bagi beberapa jenis kumpulan rujukan. Sebagai contoh, pengguna yang ingin kelihatan mesra alam boleh membeli Toyota Prius. Pengguna yang sama mungkin juga merasa terhubung dengan komuniti permainan Nintendo dan memilih untuk membeli konsol Nintendo melalui produk Sony atau Microsoft. Pengaruh kumpulan datang dari pelbagai arah dan dalam kebanyakan kes, pelbagai jenis kumpulan rujukan tidak bertembung dalam pemikiran pembeli kerana produk yang menandakannya berada dalam kategori yang sama sekali terpisah.

Asuhan berjenama Menjadikan Pembeli Seumur Hidup

Anak-anak mempengaruhi pembelian ibu bapa mereka, dan pemasaran kumpulan rujukan cukup berkesan dengan anak-anak dan remaja. Pemasar mengarahkan pesanan mereka kepada anak-anak melalui televisyen, aplikasi dan internet untuk mewujudkan keakraban jenama awal dan memberi inspirasi kepada penjualan langsung. Walaupun ibu bapa boleh merujuk kepada ibu bapa dan kumpulan lain untuk keputusan akhir mengenai pembelian rumah tangga, remaja dan anak-anak biasanya menjadi pendorong kepada keputusan pembelian ibu bapa mereka.

Pengguna Membeli Status Rakan Sebaya

Pengguna yang kaya mempengaruhi pengguna yang tidak kaya. Beberapa jenama memastikan pengguna mewah percaya bahawa mereka adalah sebahagian daripada kelab elit. Caranya bagi pemasar barang dan perkhidmatan mewah mewah adalah dengan menarik pengguna kaya yang ingin merasa terbezakan dengan yang tidak kaya dan pada masa yang sama menarik minat pengguna yang lebih besar yang ingin mencontohi orang kaya, menurut penyelidikan mengenai tingkah laku pengguna. Sebagai contoh, pembuat jam tangan mewah boleh mengeluarkan jam tangan mewah edisi terhad untuk pengguna yang disasarkan diikuti dengan versi produk yang lebih berpatutan, dengan jenama yang sama, untuk pasaran yang lebih luas.

Menyebabkan Gabungan dan Pembelian

Pergerakan dalam masyarakat dapat mempengaruhi tingkah laku pengguna. Laporan media yang dikaitkan dengan jenama dapat mendorong aktivisme pengguna untuk menentangnya, menjadikan media sosial sebagai aset penting bagi mana-mana jenama yang terlibat dalam pemasaran kumpulan rujukan. Contohnya, ketidakadilan yang melibatkan pengeluar yang diiklankan di media boleh memicu pengguna untuk menyertai boikot jenama pengeluar. Sebaliknya, hubungan syarikat dengan amal atau perbuatan berani boleh memaksa pengguna untuk membeli jenama syarikat hanya untuk menunjukkan sokongan. Orang menggemari jenama yang sesuai dengan apa yang mereka percayai dan apa yang mereka fikirkan diterima oleh orang yang berpikiran serupa.