Cara Memulakan Perkhidmatan Pembersihan Rumah Anda Sendiri untuk Rumah Baru

Sekiranya anda tidak keberatan mengotori tangan anda, mungkin ada peluang besar untuk perkhidmatan kebersihan rumah baru. Anda memerlukan lesen perniagaan dan peralatan pembersihan sebelum anda memulakannya, tetapi di banyak tempat mungkin semuanya. Biro Statistik Tenaga Kerja menjangkakan kadar pertumbuhan 10 peratus dalam industri pembinaan dari 2016 hingga 2026. Setelah kediaman tersebut dibina, kontraktor akan mencari seseorang untuk membersihkan dan menyiapkannya untuk pembeli rumah baru.

  1. Tuliskan Kontrak

  2. Kembangkan templat kontrak dan harga untuk perkhidmatan anda. Kontrak anda harus ditulis untuk melindungi kepentingan perniagaan anda dan harus memperincikan semua tugas pembersihan yang akan anda laksanakan. Sekiranya perlu, sesuaikan kontrak untuk setiap pelanggan. Oleh kerana anda akan melakukan jenis perkhidmatan pembersihan yang sama untuk setiap rumah baru, adalah wajar untuk mengembangkan harga berdasarkan rakaman persegi setiap rumah. Lakukan penyelidikan mengenai harga untuk memastikan perniagaan anda berdaya saing.

  3. Dapatkan Daftar dan Berlesen

  4. Daftarkan perniagaan anda dengan kerajaan negeri dan ketahui apakah anda memerlukan lesen khas di negeri atau komuniti anda untuk menjalankan perkhidmatan kebersihan. Walaupun undang-undang di kawasan anda tidak menghendaki perniagaan anda terikat, ini mungkin sesuatu yang harus dilakukan, kerana dapat membantu memastikan pelanggan baru dan melindungi perniagaan anda dari tuduhan pencurian dan kemungkinan kerosakan pada harta tanah bersihkan. Anda juga mungkin ingin membeli insurans kebersihan sekiranya anda merancang untuk mengambil pekerja. Sebilangan pelanggan mungkin memerlukan insurans kebersihan tetapi dalam banyak kes, ikatan mencukupi untuk jenis perkhidmatan ini.

  5. Sediakan Peralatan Anda

  6. Beli peralatan dan bekalan yang sesuai. Perniagaan jenis ini akan melibatkan pembersihan setelah kerja-kerja pembinaan. Bersama dengan bekalan dan peralatan pembersih standard, beli barang seperti vakum kedai, peras tingkap dan alat membersihkan untuk membersihkan kawasan tinggi di setiap rumah baru. Item ini akan membantu anda menyelesaikan tugas pembersihan dengan lebih cepat dan cekap.

  7. Dapatkan Perkataan

  8. Promosikan perniagaan anda. Hubungi syarikat pembinaan, pejabat harta tanah dan profesional lain yang bekerja dalam pembinaan rumah baru dan harta tanah. Hantarkan brosur atau surat mengenai perkhidmatan anda ke organisasi jenis ini. Seorang pelanggan sering membawa kepada sejumlah besar perniagaan. Menjual perniagaan anda akan bermula dengan cepat dan menguntungkan.

  9. Menggunakan Laman Web

  10. Buat kehadiran di media sosial untuk meningkatkan kesedaran mengenai perniagaan anda. Pelanggan yang berpuas hati dengan perkhidmatan anda dapat menandai anda dalam testimoni dengan mudah, atau berkongsi salah satu siaran anda. Sekiranya anda mempunyai bulan yang perlahan, anda boleh menggunakan akaun media sosial anda untuk memberikan potongan harga untuk menjana perniagaan tambahan.