Pencetak Yang Berfungsi Dengan Mac & PC

Pada awal komputer desktop, Macintosh dan PC Windows tidak hanya menggunakan sistem operasi dan pemproses yang berbeza, tetapi juga cara mereka untuk menyambungkan pencetak dengan ketara, menggunakan antara muka yang tidak serasi seperti paralel, AppleTalk dan SCSI. Hari ini, banyak yang telah berubah, dengan Mac dan PC berkongsi antara muka standard. Pejabat anda boleh berkongsi pencetak walaupun kakitangan anda tidak bersetuju dengan sistem operasi yang mereka gemari.

USB

Pencetak inkjet yang murah sering menggunakan antara muka USB yang terdapat pada semua Mac dan PC moden. Sebilangan besarnya serasi dengan kedua-dua sistem operasi, walaupun untuk memastikan anda dapat memeriksa pembungkusan pencetak, yang biasanya menyenaraikan keserasiannya. Walaupun kebanyakan pencetak USB tidak dimaksudkan untuk disambungkan ke jaringan, Windows dan Mac OS menawarkan ciri-ciri perkongsian cetak. Anda juga boleh menambahkan pelayan cetak ke rangkaian anda. Namun, bekerja dengan pelayan cetak mungkin lebih bermasalah daripada membeli pencetak siap rangkaian, terutama dalam lingkungan dua platform.

Wi-Fi

Semakin banyak pencetak menggunakan Wi-Fi untuk menyambung, yang mungkin paling sesuai untuk pejabat kecil, tetapi berkongsi. Wi-Fi juga membolehkan anda meletakkan pencetak di mana sahaja tanpa perlu memasukkan kabel USB atau Ethernet ke peranti. Beberapa pencetak tanpa wayar memerlukan sambungan USB untuk penyediaan awal mereka, tetapi banyak yang mempunyai skrin LCD kecil dengan mana anda dapat memasukkan maklumat rangkaian anda.

Ethernet

Untuk sambungan berwayar keras yang konsisten ke penghala rangkaian, Ethernet terutamanya terdapat dalam peranti berkualiti tinggi seperti pencetak laser mewah, walaupun beberapa inkjet yang dilengkapi Ethernet juga tersedia. Sekiranya kelajuan cetak menjadi keutamaan, pencetak teratas dengan sambungan Ethernet adalah pilihan terbaik anda. Sudah tentu, komputer pejabat anda juga harus menyambung menggunakan Ethernet untuk melihat kenaikan kelajuan tersebut. Walaupun kebanyakan Mac dan PC mempunyai port Ethernet, beberapa mesin Windows mungkin memerlukan kad penyesuai Ethernet, dan model MacBook Air memerlukan penyesuai Thunderbolt-to-Ethernet.

Memilih Pencetak

Sama ada anda memilih pencetak inkjet anggaran, peranti pelbagai fungsi dengan keupayaan mengimbas dan menyalin atau pencetak laser warna format besar, kebanyakan model hari ini akan menyokong pencetakan dari kedua-dua Mac dan PC. Cari jenis pencetak yang anda mahukan, dan anda akan dapati model yang serasi dengan kedua platform. Sekiranya pencetak baru anda tidak menyertakan pemacu untuk sistem operasi pilihan anda, Apple dan Microsoft mengekalkan sebilangan pemacu cetak biasa melalui aplikasi Pembaruan Perisian Mac dan Pembaruan Windows.