Bagaimana Memulakan Perniagaan Jual Semula

Walaupun kedai jualan semula terkenal dengan harga yang rendah, mereka boleh menjadi usaha perniagaan yang menguntungkan jika anda berminat dengan apa yang anda jual. Kedai-kedai dan kedai-kedai vintaj yang menjual barang-barang jenama yang digunakan dengan lembut adalah antara jenis kedai jualan semula yang paling panas. Sebelum membuka kedai, pastikan untuk mempertimbangkan apa yang akan anda pakar, pasaran sasaran anda dan bagaimana anda akan membezakan diri anda dari pesaing tempatan.

1

Tulis rancangan perniagaan yang menerangkan perniagaan anda secara terperinci. Tentukan sama ada anda akan menjual apa-apa dan segala-galanya, atau pakar dalam pakaian vintaj, perabot antik atau penjualan semula barang-barang lain. Tentukan siapa sasaran pasaran anda: individu berpendapatan rendah, pelajar kolej mencari perabot murah, funky atau pembeli yang lebih kaya untuk mencari barang antik yang lebih mahal. Teliti kedai penjualan semula tempatan yang lain dan seberapa baik mereka memenuhi keperluan pasaran sasaran anda. Tuliskan cara-cara yang dapat menjadikan anda terpisah dari pesaing ini dengan menawarkan barang-barang tertentu atau harga yang lebih rendah ke pasaran sasaran anda. Tulis strategi pemasaran, persediaan dan bagaimana anda akan menentukan harga anda. Gunakan garis besar ini untuk memastikan anda sentiasa berada di landasan semasa anda memulakan perniagaan.

2

Pertimbangkan senarai nama perniagaan. Minta rakan perniagaan dan rakan rapat untuk membantu. Pilih nama yang menghantar mesej mengenai fokus dan imej perniagaan anda. Sekiranya anda pakar dalam item jenama vintaj atau jenama, masukkan ini ke dalam nama perniagaan anda. Sekiranya harga rendah menjadi titik penjualan anda, jadikan idea ini sebagai sebahagian daripada nama.

3

Daftarkan perniagaan penjualan semula anda. Tanyakan kepada pegawai bandar atau pengadilan anda untuk kertas kerja yang anda perlukan. Pastikan perniagaan anda didaftarkan sebelum membuka pintu anda.

4

Dapatkan lokasi. Sewa ruang di kawasan lalu lintas tinggi yang dihuni oleh pasaran sasaran anda. Elakkan membuka kedai anda berhampiran kedai jualan semula yang bersaing melainkan apa yang anda jual sangat berbeza dengan yang mereka tawarkan. Pilih etalase dengan tingkap besar jika anda pakar dalam item berkualiti tinggi yang ingin anda pamerkan.

5

Kumpulkan dan harga barang dagangan. Cari tawaran baik untuk item berkualiti tinggi di laman web lelongan dalam talian atau melalui laman web, termasuk Craigslist. Kunjungi penjualan harta tanah dan pekarangan di kawasan anda serta kedai barang berjimat murah. Beli pakaian terpakai secara pukal melalui pemborong dalam talian. Letakkan iklan di surat kabar tempatan anda dan di laman web tempatan yang meminta sumbangan. Tawaran untuk mengambil barang untuk mendorong lebih banyak orang menderma. Ambil barang dari tepi jalan atau lorong; pastikan ia tetap utuh atau anda boleh memperbaikinya sebelum menjual. Letakkan tanda harga pada setiap item. Tandakan barang jenama yang berkualiti tinggi. Periksa harga kedai lain di kawasan anda untuk membantu anda menentukan julat harga anda.

6

Susun paparan tingkap. Pamerkan barang berkualiti tinggi yang akan menarik pelanggan ke kedai anda. Sertakan harga jika harga rendah adalah titik penjualan anda. Tekankan nama jenama jika ini adalah bahagian penting dalam gambar kedai anda.

7

Pasarkan perniagaan anda. Rancang selebaran yang menggambarkan imej syarikat anda ke pasaran sasaran anda. Sertakan apa yang anda mahukan, fokus pada perkara yang membezakan anda dari pertandingan. Letakkannya di papan buletin di kawasan itu. Letakkan iklan di akhbar tempatan anda, dalam talian dan dalam penerbitan cetak tempatan lain yang mungkin dibaca oleh sasaran anda.