Bagaimana Skala Gaji Pengajaran Berfungsi?

Calon guru K-12 mesti mempunyai sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda untuk layak mendapat pekerjaan. Pakej pampasan guru secara amnya merangkumi gaji dan faedah seperti cuti sakit, masa percutian dan persaraan. Guru kadang-kadang mempertimbangkan skala gaji ketika menimbang tawaran kerja dari beberapa daerah sekolah. Skala gaji guru biasanya ditetapkan oleh badan perundangan negara atau dirundingkan oleh unit perundingan kolektif, yang biasanya dikenal sebagai kesatuan, bergantung pada wilayah.

Pendidikan Guru

Tahap pendidikan memainkan peranan penting dalam berapa gaji guru. Lulusan kolej baru-baru ini tanpa pengalaman selain pengajaran pelajar bermula di bawah skala gaji. Guru baru dengan ijazah sarjana dibayar gaji pertengahan dan mereka yang mempunyai ijazah kedoktoran layak mendapat gaji tertinggi dalam sistem pendidikan K-12. Anda boleh layak mendapat gaji yang lebih besar dengan mengikuti kelas peringkat universiti tambahan. Sebilangan besar daerah sekolah menambah gaji permulaan anda berdasarkan jumlah kredit yang telah dilengkapkan melebihi tahap ijazah anda.

Pengalaman bertahun-tahun

Institusi pendidikan K-12 membayar gaji yang lebih tinggi kepada guru yang mempunyai pengalaman yang didokumentasikan. Pengalaman anda mesti disahkan oleh majikan baru anda untuk menerima kenaikan kadar gaji. Kriteria untuk mengukur pengalaman berbeza mengikut institusi. Jabatan Pendidikan Hawaii, misalnya, mengatakan bahawa ia memberikan kredit gaji pekerja baru sehingga enam tahun pengalaman mengajar, sementara Sekolah Umum Broward County di Florida tidak membatasi jumlah pengalaman mengajar selama bertahun-tahun yang anda boleh terima kredit .

Tahap dan Kepakaran Gred

Secara umumnya, guru sekolah menengah mendapat bayaran lebih tinggi daripada guru sekolah rendah dan menengah. Selain itu, guru yang mempunyai sijil dalam pendidikan khas kadang-kadang dibayar lebih tinggi daripada guru yang mempunyai sijil biasa, bergantung pada daerah sekolah. Beberapa daerah sekolah juga memberi guru gaji tambahan kerana berjaya lulus peperiksaan Guru Bertauliah Lembaga Kebangsaan.

Status

Sekolah menggunakan anggaran untuk menentukan guru mana yang akan diambil secara sepenuh atau separuh masa dan untuk menentukan berapa gaji yang dapat diperoleh oleh guru melebihi gaji biasa. Sekolah yang menawarkan kurikulum seni terhad, misalnya, menggaji guru sambilan dengan gaji yang dikurangkan. Guru sepenuh masa dapat meningkatkan gaji dengan bersetuju untuk bekerja tambahan jam selepas sekolah dan semasa sesi musim panas, bergantung pada daerah sekolah.