Cara Mengira Nilai Saham Masa Depan

Stok naik dan turun tanpa jaminan. Ini bermakna bahawa mengira nilai saham pada masa hadapan adalah jangkaan atau jangkaan pulangan dan bukan sesuatu yang dapat anda harapkan secara eksplisit. Dengan sejarah saham dan data dividen semasa, pelabur dapat membuat anggaran jangkaan pulangan dari saham. Dengan jangkaan pulangan, pelabur mendapat idea sama ada pulangan saham itu bernilai risiko yang dimiliki untuk memilikinya.

1

Pergi ke dalam talian ke laman web penyelidikan stok. Kaji sejarah stok lima tahun yang dimaksudkan. Kurangkan harga per saham akhir tahun dari harga per saham permulaan tahun untuk setiap tahun. Purata nilai-nilai ini dengan menambahkannya bersama-sama dan membahagi dengan lima.

2

Anggap purata keuntungan modal anda untuk stok ialah $ 4 untuk stok yang kini dijual pada harga $ 30 sesaham. Buat sejarah purata yang lebih lama jika anda boleh, tetapi jangan gunakan kurang dari lima tahun.

3

Dapatkan data dividen untuk saham. Purata pembayaran dividen tahunan untuk tempoh lima tahun yang sama. Anggapkan dividen purata $ 2 setahun.

4

Tuliskan formula untuk jangkaan pulangan: R = (Dividen dibayar + Keuntungan modal) / harga stok, yang akan memberi anda pulangan jangkaan tahunan purata berdasarkan data bersejarah.

5

Kira:

R = (Dividen dibayar + Keuntungan modal) / harga stok

R = (2 + 4) / 30

R = 6/30

R = 20 peratus

6

Hitung nilai saham masa depan dengan dividen yang diperhitungkan untuk jangka masa dua tahun dengan pulangan purata 20 peratus: $ 30 + ($ 30 20%) + ($ 36 20%) = $ 43,20.