Cara Menukar Lampu di Sony Bravia

Projektor Sony Bravia menggunakan pemasangan lampu khas untuk menghasilkan cahaya yang dihantar ke skrin unjuran. Sama seperti bola lampu di lampu biasa, mentol projektor mempunyai jangka hayat yang terhad, yang bermaksud bahawa anda harus menggantinya setelah menggunakan projektor untuk persembahan perniagaan, demo produk atau keperluan perniagaan lain. Walaupun nyawa mentol berbeza-beza berdasarkan beberapa faktor yang berbeza, anda biasanya dapat mengharapkan lampu projektor Bravia akan bertahan ribuan jam sebelum memerlukan penggantian. Beberapa lampu pengganti juga dibungkus dengan penapis udara yang harus anda ganti pada masa yang sama.

Menukar Lampu

1

Tekan butang "Kuasa" projektor Bravia anda untuk mematikannya. Tunggu sekurang-kurangnya satu jam untuk membiarkannya sejuk, dan kemudian cabut dari steker dinding.

2

Letakkan projektor anda dengan panel bawah menghadap ke atas. Sekiranya anda meletakkannya di atas kain lembut, sarungnya cenderung tidak tergores.

3

Tanggalkan skru kepala Phillips tunggal yang menahan penutup lampu pada panel bawah projektor anda. Angkat penutupnya.

4

Longgarkan tiga skru yang menahan pemasangan lampu lama. Dua terletak di sepanjang tepi atasnya, dan satu terletak di sudut kanan bawahnya.

5

Pegang lampu lama dengan pemegangnya dan tarik keluar dari projektor.

6

Pegang lampu baru dengan pemegangnya dan tolaknya ke projektor ke ruang yang dihuni oleh lampu lama.

7

Pasang semula ketiga skru untuk menahan lampu baru. Berhati-hatilah agar tidak terlalu ketat.

8

Pasang kembali penutup lampu di tempatnya dan ketatkan skru yang menahannya di tempatnya.

Menukar Penapis

1

Keluarkan pemegang penapis dengan menekan dua tab dan angkat keluar dari projektor. Pemegang penapis adalah segi empat tepat panjang yang terletak di tengah-tengah tepi depan panel bawah, berserenjang dengan bukaan lensa projektor.

2

Keluarkan penapis udara dari pemegang penapis dengan memisahkannya dari 10 cakar plastik.

3

Masukkan penapis baru ke dalam pemegang di sekitar cakar.

4

Ganti penapis dan pemegangnya di saluran di projektor.

Menetapkan semula Pemasa Lampu

1

Pasang kembali kabel kuasa projektor ke soket dinding dan letakkan pada kedudukan dari mana anda biasa menggunakannya.

2

Tekan butang "Kuasa" projektor untuk menghidupkannya. Tunggu hingga panas.

3

Tekan butang "Menu" untuk mengaktifkan sistem menu pada skrin.

4

Tekan anak panah ke bawah berulang kali untuk menyorot pilihan menu "Persediaan", dan kemudian tekan anak panah kanan atau kekunci "Enter" di tengah pad arah untuk memilihnya.

5

Tekan anak panah ke bawah berulang kali untuk menyorot pilihan "Pengaturan Lampu", dan kemudian tekan anak panah kanan untuk memilihnya.

6

Tekan anak panah kiri, jika perlu, untuk menyorot pilihan "Ya" di kotak yang menanyakan apakah anda mengganti lampu, dan kemudian tekan kekunci "Enter" untuk memilihnya.

7

Tekan kekunci "Enter" untuk mengesahkan bahawa proses penggantian lampu selesai, dan kemudian tekan kekunci "Menu" untuk keluar dari sistem menu projektor.