Cara Memindahkan Nama Perniagaan

Nama perniagaan boleh menjadi salah satu aset terbesar yang dimiliki syarikat. Nama perniagaan berfungsi sebagai simbol perkhidmatan, kepakaran, muhibah pelanggan dan identiti syarikat yang khas. Sekiranya anda menjual atau memindahkan hak milik perniagaan anda kepada orang lain, anda juga perlu memindahkan hak milik perniagaan anda. Walaupun anda mempunyai pilihan untuk menjual perniagaan dan mengekalkan pemilikan nama perniagaan, jika anda memutuskan untuk memindahkan nama perniagaan, ada beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan.

1

Dapatkan borang pertukaran nama perniagaan dari pejabat setiausaha negara negeri anda. Anda mungkin boleh log masuk ke laman web pejabat dan memuat turun atau mencetak borang terus dari laman web ini.

2

Ketahui berapa yuran pemindahan / pendaftaran. Sekiranya anda tidak menjumpainya dalam talian, anda perlu menghubungi pejabat setiausaha negara secara terus.

3

Lengkapkan borang pertukaran nama perniagaan dengan menyenaraikan nama perniagaan yang akan dipindahkan dan nama dan maklumat hubungan pemilik nama perniagaan semasa. Kemudian senaraikan maklumat yang sama untuk individu atau individu yang akan anda pindahkan nama perniagaannya.

4

Tandatangani dan tarikh borang, dan sertakan tajuk atau kedudukan perniagaan semasa anda. Bergantung pada kehendak pejabat setiausaha negara anda, anda mungkin perlu mempunyai borang yang disahkan atau ditandatangani oleh pihak yang menjadi nama perniagaannya.

5

Kirimkan borang dan pembayaran anda yang lengkap ke pejabat setiausaha negara. Sebilangan besar pejabat memerlukan pembayaran melalui cek perniagaan atau peribadi. Walau bagaimanapun, banyak pejabat akan menerima kad kredit pada borang, atau pembayaran tunai jika anda membawa borang anda ke pejabat.