Perbezaan Antara Bayaran Diskaun & Bayaran Balik Per Diem

Caj yang didiskaunkan dan pembayaran balik setiap hari adalah istilah yang digunakan oleh penyedia perkhidmatan kesihatan dan insurans untuk tujuan pembayaran. Walaupun potongan harga adalah pengurangan mandat dalam biaya penyediaan penjagaan kesihatan, penggantian per-diem adalah cara mengenakan bayaran kepada penyedia insurans berdasarkan jumlah hari pesakit mendapatkan rawatan. Ada kemungkinan bahawa penggantian pembayaran setiap hari juga dapat mengenakan potongan harga.

Bayaran Balik Per Diem

Pembayaran balik setiap hari adalah jenis pembayaran prospektif. Dalam sistem pembayaran prospektif, penyedia perawatan kesihatan sudah menetapkan biaya perawatan kesehatan, dan penyedia insurans mengambil tarif yang telah ditetapkan seperti yang diberikan. Penyedia perkhidmatan kesihatan menetapkan kadar ini berdasarkan pada kos penghantaran keperluan kesihatan tertentu, dengan menggunakan harga sejarah sebagai penganggar. Versi pembayaran sehari-hari dari sistem pembayaran prospektif adalah di mana penyedia insurans membayar rawatan kesihatan pesakit berdasarkan jumlah hari pesakit menerima rawatan secara langsung dari penyedia perkhidmatan kesihatan.

Bayaran Balik Per-Diem: Contoh

Katakan sebagai contoh bahawa seorang pesakit tiba di hospital dengan patah kaki. Hospital, berdasarkan data sejarah, menganggarkan bahawa kos membaiki patah kaki berjumlah $ 1,000. Rata-rata, pesakit yang mengalami patah kaki akan tinggal di hospital selama lima hari. Oleh itu, secara purata, hospital akan mengenakan bayaran $ 200 setiap hari, kerana $ 1,000 dibahagi dengan lima hari adalah $ 200. Oleh itu, penyedia perkhidmatan kesihatan akan mengenakan bayaran $ 200 setiap hari kepada penyedia insurans. Sekiranya pesakit kebetulan pergi selepas empat hari, hospital hanya akan mengenakan bayaran kepada penyedia insurans $ 800.

Caj Diskaun

Berbeza dengan penggantian harian, caj yang didiskaunkan bukanlah jenis sistem pembayaran yang disepakati oleh penyedia perawatan kesihatan dan penyedia insurans. Sebaliknya, ia hanyalah potongan yang dikenakan untuk yuran dan kos yang berkaitan dengan penjagaan kesihatan yang belum pernah dirundingkan sebelumnya. Ini hanyalah kos rawatan kesihatan, dikurangi potongan yang ditetapkan oleh negara. Penyedia insurans yang diuruskan oleh negara, seperti Medicare dan Medicaid, sering menggunakan kaedah potongan harga.

Caj Diskaun: Contoh

Dengan menggunakan contoh yang sama dengan pesakit yang mengalami patah kaki, mari kita anggap bahawa dia mengikuti program Medicaid dan bukan dengan syarikat insurans swasta. Pihak hospital masih mengenakan bayaran untuk Medicaid sebanyak $ 200 setiap hari. Medicaid seterusnya akan membayar jumlah penuh yang ditanggung oleh pesakit. Walau bagaimanapun, kali ini, Medicaid mewajibkan potongan harga $ 75 setiap hari. Oleh itu, hospital akan mengenakan bayaran kepada Medicaid sebanyak $ 125 setiap hari dan bukannya $ 200 biasa. Setelah pesakit pergi selepas empat hari, hospital mengenakan bayaran kepada Medicaid sebanyak $ 500, yang lebih rendah daripada $ 800 yang dikenakan jika pesakit tidak menggunakan Medicaid.