Apakah Perbezaan Antara TV 3-D dan TV Normal?

Perkara paling penting untuk diketahui mengenai televisyen 3-D adalah bahawa ia adalah ciri baru yang disokong oleh beberapa televisyen, bukan jenis peranti yang sama sekali baru. Televisyen yang menyokong paparan tiga dimensi juga dapat memaparkan video dua dimensi yang normal. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan yang signifikan antara tontonan 2-D dan 3-D.

Bagaimana 3-D Berfungsi

Televisyen 3-D berfungsi dengan membuat video yang meniru cara mata dan otak anda melihat dunia. Otak anda menerima maklumat visual dari setiap mata dan bertindih setiap gambar untuk membentuk satu gambar. Oleh kerana mata anda berada pada jarak yang tetap, otak anda dapat mengira jarak objek jika dilihat oleh kedua mata. Tidak seperti video 2-D, yang menggunakan satu gambar, televisyen 3-D secara serentak memaparkan dua gambar sama seperti mata anda.

Cermin mata

Semasa televisyen memaparkan kandungan 3-D, ia sebenarnya memaparkan dua gambar yang sedikit berbeza pada masa yang sama. Sama seperti otak anda mesti menyelaraskan gambar yang ditunjukkan oleh setiap mata, penonton televisyen 3-D mesti memakai cermin mata khas yang menyelaraskan gambar televisyen yang terpisah. Sekiranya anda melihat televisyen yang memaparkan kandungan 3-D sambil tidak memakai cermin mata, anda akan melihat dua gambar "hantu" yang pucat dan berulang. Kacamata 3-D disertakan dengan beberapa televisyen siap pakai 3-D dan juga tersedia sebagai pembelian mandiri.

Kandungan 3-D

Oleh kerana televisyen 3-D adalah teknologi yang cukup baru, sebilangan filem dan permainan video terhad memanfaatkan fitur ini. Penyedia TV kabel dan satelit bergerak untuk menawarkan lebih banyak pengaturcaraan 3-D, dan ConsumerReports.org mencatat semakin banyaknya video Blu-ray yang tersedia dengan kandungan 3-D pada tahun 2011. Beberapa televisyen 3-D - siap bahkan mempunyai ciri yang membolehkan mereka menambahkan dimensi ketiga pada video 2-D secara buatan, walaupun kaedah ini tidak menghasilkan hasil yang ideal.

Harga

3-D - televisyen siap lebih mahal daripada TV lain, walaupun dibandingkan dengan set definisi tinggi moden. ConsumerReports.org menyatakan bahawa pada tahun 2011, TV kecil berkeupayaan 3-D berharga sekitar $ 1,000, sementara set besar berkisar antara $ 3,000 dan $ 4,000. Kaca mata yang diperlukan untuk melihat kandungan 3-D berharga sekitar $ 150 setiap pasangan, walaupun alternatif yang lebih murah dapat dikembangkan jika ciri itu tersebar luas.