Isu Keselamatan Sinaran dari Monitor Komputer

Sejak munculnya skrin panel rata moden, sebahagian besar monitor komputer mempunyai sedikit, jika ada, masalah keselamatan radiasi. Teknologi lama yang digunakan dengan monitor vintaj, bagaimanapun, berpotensi memancarkan jenis radiasi berbahaya, walaupun pengeluar menyedari risiko dan merancangnya agar selamat. Secara keseluruhan, masalah keselamatan radiasi dari monitor sangat kecil dan mudah dikurangkan.

Jenis Monitor

Monitor komputer telah menggunakan dua jenis teknologi asas: tiub sinar katod tradisional dan reka bentuk skrin rata yang lebih moden. Sebelum tahun 2000, kebanyakan pembuat peralatan komputer menghasilkan monitor berasaskan CRT. Ini membuat gambar dengan menghantar pancaran voltan tinggi elektron dalam tiub vakum ke skrin fosfor, menyebabkannya menyala. Voltan tinggi menghasilkan bentuk radiasi yang lemah, fakta yang telah diakui oleh pengeluar sejak TV warna menjadi meluas pada tahun 1960-an. Monitor skrin rata, sebaliknya, melepaskan CRT, membuat gambar menggunakan grid kristal cecair yang terperinci. Di dalam monitor layar datar, lampu terang menghasilkan cahaya putih, yang disaring oleh kristal cair ke dalam berbagai warna. Walaupun teknologi ini menggunakan voltan rendah, beberapa lampu yang digunakan menghasilkan sinaran ringan.

Jenis Sinaran

Sinaran yang datang dari monitor komputer berbentuk sinar-X dan sinar ultraviolet. Ini bukan sinaran yang sama yang biasanya dikaitkan dengan bahan radioaktif seperti uranium, walaupun ia berkaitan dengan risiko pendedahan jangka panjang terhadap makhluk hidup. Dari dua jenis sinaran, sinar-X lebih berbahaya kerana mempunyai lebih banyak tenaga. Di mana reka bentuk monitor berpotensi menghasilkan sinar-X atau UV, pengeluar menambahkan bahan-bahan yang menyekat sinaran, sehingga mengurangkan masalah keselamatan.

Sinar-X

Monitor berasaskan CRT tradisional menggunakan voltan tinggi yang menghasilkan sinar-X. Voltan yang digunakan pada monitor hitam-putih jauh lebih rendah daripada yang terdapat pada model warna, jadi sinar-X adalah masalah hanya untuk jenis yang terakhir. Sinar-X dari monitor komputer jauh lebih lemah daripada yang dihasilkan dalam sinar-X perubatan, kerana voltan operasi lebih rendah dan radiasi adalah kesan sampingan, bukan tujuan reka bentuk yang dimaksudkan. Pengilang CRT menyelesaikan masalah sinar-X dengan menambahkan plumbum pada bahan tiub gambar kaca.

Ultraviolet

Walaupun sinar ultraviolet kurang berbahaya daripada sinar-X, tahap UV yang tinggi dapat membakar kulit dan bahkan menyebabkan kebutaan. Beberapa paparan komputer panel rata menggunakan lampu pendarfluor sebagai sumber cahaya terang. Di lampu, sinar ultraviolet menyerang fosfor putih, mewujudkan cahaya yang dapat dilihat, tetapi sebilangan kecil UV juga terlepas. Dalam kebanyakan reka bentuk monitor LCD, lapisan plastik menyerap UV, meminimumkan risiko keselamatan. Beberapa monitor komputer skrin rata menggunakan diod pemancar cahaya sebagai ganti lampu pendarfluor, menghilangkan masalah UV sepenuhnya.