Apa yang Membuat Rancangan Perniagaan Yang Baik?

Rancangan perniagaan adalah rangka tindakan bagaimana syarikat akan dijalankan. Sebuah syarikat sering memerlukan rancangan perniagaan sebelum dapat meminjam wang dari bank. Perancangan yang baik biasanya sangat terperinci dan merangkumi maklumat mengenai semua aspek perniagaan, termasuk industri, pemasaran, kewangan, personel dan pelbagai prosedur operasi. Mereka khusus, berkomunikasi dengan semua pekerja syarikat dan memerlukan komitmen dari semua orang.

Kepentingan

Rancangan perniagaan yang baik harus merangkumi semua maklumat kewangan. Tuliskan perincian mengenai semua pinjaman dan kapan mereka akan dilunaskan. Lebih-lebih lagi, ringkaskan perincian mengenai peralatan modal yang akan digunakan dan bagaimana ia akan disusutkan. Lakukan analisis impas yang menganggarkan bila syarikat anda kemungkinan akan memperoleh keuntungan. Berdasarkan analisis impak anda pada ramalan penjualan dan keuntungan tiga tahun. Proyeksikan penjualan dan keuntungan anda setiap bulan tahun pertama dan setiap suku tahun untuk dua dan tiga tahun, menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil. Menyertakan semua butiran kewangan dalam rancangan perniagaan anda akan membolehkan anda menentukan berapa banyak modal yang anda perlukan untuk pertumbuhan berterusan.

Pengenalan

Nyatakan industri di mana anda akan beroperasi dalam rancangan perniagaan anda. Sebagai contoh, jika anda berada dalam industri RV (kenderaan rekreasi), tentukan jenis kenderaan yang anda tawarkan dan harganya. Nyatakan sama ada anda akan menawarkan kenderaan dengan harga premium atau kenderaan yang diskaun dan sedikit terpakai. Gariskan dengan jelas siapa pesaing utama dalam industri anda mengikut pasaran. Pesaing mungkin akan berbeza jika anda melayani beberapa bandar atau negeri. Bandingkan kekuatan dan kelemahan anda dengan pesaing ini. Kenal pasti kelebihan yang anda ada berbanding setiap pesaing dan rancang bagaimana anda akan memanfaatkan kelebihan tersebut. Contohnya, anda mungkin mempunyai jabatan pembaikan perkhidmatan yang lebih berkualiti daripada kebanyakan pesaing.

ciri-ciri

Soroti perincian mengenai pasukan eksekutif dan pengurusan anda dalam rancangan perniagaan anda. Tentukan kawasan fungsional mana yang paling anda miliki. Rancangan perniagaan yang baik dapat mengenal pasti kekuatan dan kelemahan pekerja. Sebagai contoh, pasukan pengurusan anda mungkin sangat berorientasikan jurutera tetapi tidak mempunyai pengalaman pemasaran. Tentukan keperluan pengambilan pekerja tertentu. Tentukan bila anda perlu menambah kakitangan. Tentukan kelayakan apa yang akan anda cari dalam semua pekerja baru.

Fungsi

Rancangan perniagaan syarikat yang baik atau berkesan mesti merangkumi semua rancangan penjualan dan pemasaran. Mengetahui bagaimana anda akan memasarkan perniagaan anda akan menjadikan perniagaan anda berjalan dan berjalan dengan lebih cepat. Terangkan sama ada anda akan menggunakan wakil jualan di luar atau di dalam dan di wilayah mana anda akan menjadi pengurus jualan anda. Juga, sertakan maklumat terperinci mengenai rancangan iklan anda, seperti iklan majalah atau surat kabar, kempen surat terus, pemasaran Internet atau iklan radio dan televisyen.

Pertimbangan

Rancangan perniagaan yang baik juga akan merangkumi perincian mengenai operasi syarikat. Perniagaan anda akan beroperasi dengan lebih berkesan jika anda mengetahui bagaimana pelbagai jabatan dan pengeluaran akan dijalankan. Salah satu cara untuk memastikan operasi yang lebih cekap adalah menentukan struktur organisasi yang betul. Sebagai contoh, jika anda memutuskan bahawa struktur organisasi berfungsi paling baik untuk organisasi anda, sertakannya dalam rancangan perniagaan anda. Syarikat dengan struktur sedemikian mengatur jabatan mengikut bidang fungsional, seperti pemasaran, kewangan, perakaunan dan penyelidikan dan pembangunan.