Cara Melumpuhkan Cincin iPhone Semasa Menggunakan Headset Bluetooth

Anda boleh menggunakan iPhone anda dengan kebanyakan alat dengar Bluetooth yang mungkin anda gunakan dengan PC anda. Sekiranya anda mendengarkan muzik, bermain permainan, atau membuat panggilan telefon perniagaan yang penting, mungkin ada baiknya anda mematikan dering iPhone supaya panggilan masuk tidak mengganggu anda. Cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan menggunakan pilihan Jangan Ganggu iPhone yang melumpuhkan semua pemberitahuan audio, termasuk dering, tanpa mempengaruhi suara yang keluar dari alat dengar.

Menyambungkan Alat dengar Bluetooth

Alat dengar Bluetooth berbeza mengikut pengeluar, jadi penting untuk membaca arahan sebelum memasangkan alat dengar dengan iPhone. Dalam banyak kes, ini hanyalah masalah menghidupkannya semasa berdekatan dengan iPhone. Anda kemudian boleh memilih "Bluetooth" dalam tetapan iPhone untuk menghidupkan atau mematikan Bluetooth. Setelah dihidupkan, alat dengar akan kelihatan dalam senarai peranti berdekatan. Anda mungkin diminta memasukkan kod laluan yang dikeluarkan oleh pengeluar setelah memilih alat dengar.

Menggunakan Jangan Ganggu

Pilihan Jangan Ganggu terdapat di skrin Tetapan utama. Pilihan ini juga melumpuhkan semua pemberitahuan audio, seperti amaran pesanan teks yang dapat didengar, amaran berita dan amaran lain yang digunakan oleh mana-mana aplikasi yang telah anda pasang. Walaupun anda dapat mematikan dering iPhone dengan menggeser suis Ring / Silent di atas butang kelantangan di sisi peranti, ini juga sering kali mematikan kelantangan pada banyak aplikasi. Bulan sabit muncul di bahagian atas skrin setiap kali pilihan Jangan Ganggu diaktifkan.

Aktifkan Deringan untuk Panggilan Penting

Sekiranya ada panggilan penting yang tidak mahu dilewatkan, anda boleh mengkonfigurasi Jangan Ganggu untuk membiarkan panggilan ini berdering semasa panggilan lain tetap diredam. Untuk melakukan ini, tambahkan nombor telefon ke kenalan di aplikasi Kenalan, kemudian ketuk butang "Tambah ke Kegemaran" di halaman kenalan orang tersebut. Dalam Tetapan, anda perlu memilih "Pemberitahuan", kemudian "Jangan Ganggu". Anda kemudian boleh mengetuk butang "Benarkan Panggilan Dari" dan pilih "Kegemaran" untuk mendapatkan panggilan dari sesiapa sahaja yang ditandai sebagai kegemaran dalam Kenalan. Perhatikan bahawa melakukan ini membuat dering dering, tetapi bukan alat dengar.

Tidak berpasangan Bluetooth

Setiap kali Bluetooth diaktifkan pada iPhone, ikon Bluetooth muncul di sudut kanan atas skrin iPhone. Anda boleh mematikan Bluetooth dengan mengetuk togol "Hidup / Mati" di sebelah pilihan Bluetooth dari menu Tetapan iPhone. Pada masa berikutnya anda menghidupkannya, anda dapat memasangkan alat dengar semula secara automatik. Sekiranya anda tidak mahu iPhone berpasangan dengan headset sekali lagi, ketik headset dalam senarai peranti Bluetooth, dan kemudian pilih pilihan "Lupakan Peranti Ini".

Penafian

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk iPhone Apple yang menjalankan iOS 6.1. Ia mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.