Teori Pengurusan Kepimpinan

Kadang kala, menjalankan perniagaan dan mengendalikan pekerja terasa seolah-olah anda memerlukan ijazah dalam bidang psikologi. Gaya kepimpinan mempengaruhi orang dengan cara yang berbeza, dan mereka adalah perkara penting yang harus dipertimbangkan ketika mengembangkan kemahiran anda sendiri sebagai pemimpin perniagaan. Memahami teori kepemimpinan dan bagaimana ia mempengaruhi pekerja, baik secara positif dan negatif, dapat membantu anda membuat pesanan anda dengan cara yang memotivasi dan memberi inspirasi kepada pasukan anda.

Gaya Kepimpinan Transaksional

Ini adalah teori kepemimpinan tradisional dan semula jadi untuk digunakan dalam beberapa keadaan. Pemimpin dalam kategori ini cenderung mengurus pekerja, memastikan bahawa setiap perinciannya dilakukan sesuai dengan perintah. Gaya kepemimpinan ini menggunakan ganjaran dan hukuman sebagai alat untuk memotivasi pekerja.

Sekiranya anda menggunakan gaya ini sebagai gaya kepemimpinan utama anda, anda memberitahu pekerja apa yang harus dilakukan, dengan harapan penuh bahawa mereka akan mematuhi. Masalahnya ialah ini tidak membenarkan pekerja mencari motivator dalaman.

Kepemimpinan transaksional berkesan untuk pencapaian matlamat jangka pendek, membantu pekerja mempelajari kemahiran baru dan menjadikan pekerja tidak berprestasi kembali ke landasan kejayaan. Namun, jika terlalu banyak digunakan, gaya ini membawa kepada tenaga kerja yang tidak puas hati, takut akan hukuman dan tidak senang mendapat ganjaran.

Gaya Kepimpinan Transformasional

Sebagai pemimpin transformasi, anda berusaha untuk memperkasakan pekerja untuk mencari motivasi dalaman mereka untuk berjaya. Anda bukan pengurus mikro, tetapi sebaliknya, anda adalah bahagian komuniti yang terlibat yang memberi inspirasi kepada orang di sekeliling anda. Pemimpin transformasi yang hebat membuat pekerja mengatasi kepentingan diri dan menyertai misi kolektif syarikat.

Kepemimpinan transformasional berkesan membawa idea baru kepada syarikat dan membantu membina budaya korporat yang positif di mana para pekerja senang datang bekerja. Pemimpin menarik cita-cita, nilai dan moral pekerja.

Teori Kepemimpinan Trait

Teori sifat kurang daripada gaya kepemimpinan kerana ia adalah kaedah untuk meramalkan kejayaan atau kegagalan kepemimpinan. Ia mengkaji kecekapan tingkah laku dalam diri seseorang untuk membuat tekaan tentang apakah orang itu akan menjadi pemimpin yang berkesan atau tidak. Kompetensi adalah sifat yang ditunjukkan oleh seseorang secara semula jadi; ini dapat dijumpai melalui pertanyaan tingkah laku dan situasi seperti, "Apa yang akan anda lakukan sekiranya seorang pekerja tertangkap mengambil wang dari daftar tunai?"

Sebagai pemilik perniagaan, teori ini berguna dalam dua bidang: menyesuaikan gaya kepemimpinan anda sendiri apabila perlu, supaya anda lebih efektif, dan mengenali kakitangan anda yang mempunyai kemampuan kepemimpinan yang kuat.

Teori Pertukaran Kepimpinan-Anggota (LMX)

Sebagai pemilik perniagaan dalam masyarakat yang sangat terkawal dan senang diadili hari ini, adalah penting untuk memahami Teori LMX dan memastikan anda tidak terjebak dalam perangkap sumber manusia yang ditunjukkannya. Teori ini menunjukkan bahawa pemimpin lebih menggemari beberapa pekerja daripada yang lain; tidak semua orang diperlakukan sama. Selalunya, ada kumpulan dan kumpulan luar . Mereka yang berada dalam kumpulan diberi lebih banyak sumber dan perhatian oleh pemimpin. sedangkan mereka yang berada di luar mesti berusaha untuk mendapatkan sokongan.

Penting agar anda dan pemimpin dalaman anda tidak memberi layanan istimewa kepada sebilangan pekerja. Ini dapat menyebabkan moral yang lemah di antara pekerja lain, semakin mengurangi produktivitas, dan ini dapat menyebabkan tindakan hukum, jika seseorang merasa bahwa dia tidak diberi peluang yang sama untuk pertumbuhan dan kejayaan seperti yang dilakukan oleh orang lain di syarikat tersebut.

Contohnya ialah jika seorang lelaki dan wanita dipekerjakan pada masa yang sama dan dengan kemahiran yang sama, tetapi wanita itu tidak diundang ke kelab golf, sementara lelaki itu. Dia merasa lebih mudah untuk membuat jaringan dan melobi untuk promosi dan kemajuan, sedangkan wanita itu tidak dapat. Ini boleh menyebabkan aduan diskriminasi.