Cara Membeli Bekalan Pejabat secara Pukal atau Borong

Anda dapat menjimatkan sejumlah wang apabila membeli barang keperluan pejabat secara pukal. Pembelian pukal juga menjimatkan masa dan membantu perniagaan anda teratur kerana pekerja tidak perlu mengganggu kerja mereka untuk mencari barang pengganti. Penting untuk merancang pembelian secara pukal dengan teliti sehingga anda mendapatkan bekalan yang anda perlukan dengan harga yang tepat.

1

Kumpulkan senarai keperluan pejabat yang diperlukan oleh perniagaan anda. Perhatikan barang yang mesti diganti dengan kerap.

2

Jejaki kadar penggunaan bekalan pejabat dalam senarai selama satu bulan. Gunakan maklumat ini untuk menentukan berapa banyak item yang akan dibeli untuk jangka masa tertentu.

3

Bandingkan harga barang dalam senarai di beberapa peruncit bekalan pejabat untuk mencari barang yang menawarkan nilai terbaik. Sertakan vendor dalam talian, vendor pesanan mel dan kelab gudang, seperti Costco dan Sam's Club. Kelab gudang mengenakan yuran keahlian, tetapi anda dapat menentukan apakah penjimatan itu berbaloi apabila anda mengurangkan yuran dari kos bekalan.

4

Bandingkan kos setiap barang bekalan pejabat, apabila dijual secara berasingan, dengan kos seunit barang itu apabila dijual secara pukal. Sekiranya tidak ada penjimatan sebenar, hubungi peruncit atau vendor untuk bertanya mengenai potongan harga.

5

Beli secara sederhana peralatan pejabat yang mempunyai jangka hayat yang pendek, untuk meminimumkan kemungkinan pembaziran di masa depan. Contohnya, beberapa kartrij pencetak mempunyai tarikh luput. Untuk item seperti itu, ingatlah tarikh luput semasa anda mengira nombor yang sesuai untuk dibeli berdasarkan kadar penggunaan.

6

Gunakan potongan syarikat untuk mengurangkan kos bekalan. Sekiranya perniagaan anda kecil, anda boleh membentuk kerjasama membeli dengan dua hingga tiga perniagaan lain. Kumpulan seperti ini juga bermanfaat apabila peruncit menjual barang dengan harga murah tetapi dalam jumlah yang lebih tinggi daripada yang pernah anda gunakan.

7

Rancang untuk membeli barang keperluan pejabat pada bulan Ogos, September dan Oktober. Peruncit menawarkan potongan harga yang besar untuk alat tulis dan bekalan lain untuk penjualan kembali ke sekolah.