Cara Menawar Kerja Menggali

Semasa bersaing untuk kerja penggalian, anda perlu membuat kontrak. Memahami bagaimana harga perkhidmatan anda memerlukan terlebih dahulu mempertimbangkan berapa banyak kotoran yang anda perlu pindahkan, berapa banyak kos yang diperlukan untuk memindahkan kotoran dan berapa lama pekerjaan itu akan diambil. Harga berfungsi dengan adil akan membantu anda memenangi tawaran.

1

Ketahui berapa banyak kotoran yang anda perlu pindahkan. Periksa laman web ini dan lakukan pengukuran kawasan yang akan digali. Hitung jumlah kotoran meter kubik yang perlu digali. Ini akan memberi anda idea mengenai tenaga kerja, jentera dan masa yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas tersebut.

2

Ketahui berapa banyak kos yang diperlukan untuk menyelesaikan pekerjaan dengan jentera dan tenaga kerja yang ada. Hitung kos mengoperasikan mesin dan membayar setiap pekerja yang anda perlukan semasa bekerja.

3

Pertimbangkan keadaan yang boleh mengganggu kemajuan pekerjaan atau menyebabkan bahaya yang berpotensi. Ini mungkin termasuk jenis tanah di lokasi penggalian, kehadiran pendawaian bawah tanah atau overhead dan corak lalu lintas. Sebagai contoh, penggalian melalui kawasan berbatu akan memakan waktu lebih lama dan lebih sukar daripada menggali tapak di mana batu-batu kecil dan relatif jarang.

4

Lakukan pengintaian. Anggarkan berapa banyak pesaing anda mungkin mengenakan bayaran untuk projek tersebut dengan mengetahui berapa banyak yang telah mereka kenakan pada masa lalu untuk pekerjaan yang serupa. Maklumat ini mungkin tidak tersedia untuk pekerjaan yang dilakukan untuk individu persendirian, tetapi akan tersedia untuk pekerjaan yang diselesaikan untuk agensi awam dan pemerintah.

5

Tentukan harga untuk pekerjaan yang mengambil kira kos dan masa anda, namun adil bagi pelanggan sambil tetap bersaing dengan apa yang anda harapkan untuk ditawar oleh kontraktor lain.

6

Buat tawaran bertulis. Ini mesti menyenaraikan semua butiran pekerjaan, termasuk berapa lama masa yang anda harapkan untuk menyelesaikannya, berapa banyak pekerja yang akan hadir di laman web ini setiap hari, dan berapa kos keseluruhannya. Tawaran anda juga harus merangkumi perincian kos untuk pelbagai bahagian pekerjaan, seperti mengizinkan, kerja penggalian sebenar dan mengangkut tanah dan bahan lain.

7

Tambahkan syarat dan ketentuan. Ini mungkin merangkumi sebarang jaminan yang akan ditawarkan di tempat kerja jika tawaran anda diterima, serta perincian mengenai subkontraktor yang akan digunakan untuk menyelesaikan pekerjaan tersebut. Sertakan kelayakan syarikat anda untuk melaksanakan projek tersebut, dan senaraikan rujukan pelanggan masa lalu. Berikan tarikh atau luput. Seperti petikan, tawaran harus menyatakan berapa lama harga yang anda berikan sesuai.

8

Kirimkan tawaran kepada calon pelanggan, baik secara langsung atau melalui pos, bergantung pada kaedah pilihan yang disenaraikan dalam permintaan klien untuk cadangan, jika ada yang dikeluarkan.