Cara Menghantar Fail ke Ponsel Anda Dengan Menggunakan Gmail

Sekiranya anda ingin memindahkan fail dari komputer ke telefon bimbit, cara termudah adalah dengan menggunakan kabel data USB yang disertakan dengan kebanyakan telefon. Walau bagaimanapun, jika anda jauh dari rumah anda atau tidak mempunyai akses ke kabel USB untuk telefon anda, anda mesti menggunakan kaedah lain. Bluetooth dan Wi-Fi adalah pilihan lain untuk memindahkan fail dari PC ke telefon anda, tetapi kadang-kadang pilihan tersebut juga tidak tersedia. Sekiranya anda mempunyai Gmail, anda boleh menggunakan perkhidmatan e-mel untuk menghantar fail dari komputer ke hampir semua telefon pintar. Selagi telefon anda dapat menerima e-mel dan lampiran - dan yang paling banyak - anda boleh menggunakan Gmail untuk mengirim fail ke telefon anda seperti yang anda lakukan ketika mengirim fail ke orang lain.

Gerbang SMS-ke-E-mel

Hubungi penyedia perkhidmatan selular anda dan tanyakan maklumat gerbang SMS mereka. Hampir semua pembawa atau penyedia perkhidmatan di Amerika Syarikat mengekalkan gerbang SMS ke E-mel yang membolehkan pelanggan menerima mesej e-mel dan lampiran di telefon mereka. Sekiranya anda menyemak laman web sokongan untuk penyedia anda, anda seharusnya dapat mencari format alamat yang betul untuk pintu masuk. Alamatnya biasanya hanya nombor telefon bimbit anda dan alamat dot.com dari gerbang SMS-ke-Email penyedia. Misalnya, jika nombor telefon bimbit Anda adalah (222) 555-0099, format alamat SMS-ke-Email yang sesuai untuk telefon anda mungkin adalah "[email protected]" Sekiranya maklumat gerbang SMS ke E-mel tidak mudah diakses di laman web sokongan penyedia perkhidmatan selular anda,semak forum pengguna di laman web ini atau hubungi bahagian perkhidmatan pelanggan syarikat.

Menghantar Fail di Gmail

Menghantar fail dari akaun Gmail ke telefon anda menggunakan proses yang sama seperti anda untuk menghantar e-mel dan lampiran kepada orang lain. Satu-satunya perbezaan ialah anda menghantar lampiran ke akaun e-mel yang dihubungkan ke telefon bimbit anda dan bukan yang dihubungkan ke pengguna dengan pelanggan desktop atau aplikasi e-mel web. Setelah anda mempunyai maklumat akaun SMS-ke-Email yang betul untuk telefon anda, anda dapat mengklik butang "Tulis" di Gmail dan mengirim mesej ke peti masuk SMS telefon anda seperti yang anda lakukan ketika menulis kepada sesama pengguna Gmail. Ketika mengirim pesan ke telefon Anda, mengirim lampiran file semudah mengklik pautan "Lampirkan File" dan memuat naiknya dari komputer Anda. Setelah anda mengklik kirim, mesej dan fail yang dilampirkan akan muncul di peti masuk SMS telefon bimbit anda.

Mengambil dan Memuat turun Fail di Telefon Anda

Setelah menghantar lampiran dari Gmail ke akaun gerbang SMS-ke-Email anda, anda akan menerima mesej dengan pautan untuk fail di peti masuk SMS anda. Bergantung pada penyedia perkhidmatan dan kesesakan rangkaian anda, mesej mungkin akan tiba di peti masuk telefon anda dalam beberapa saat atau beberapa minit kemudian. Sekiranya anda membuka aplikasi SMS di telefon anda, anda akan melihat subjek yang anda masukkan untuk e-mel dengan lampiran dalam senarai pesanan teks anda. Di dalam badan mesej, anda akan melihat pautan yang boleh anda ketuk untuk memuat turun fail yang dilampirkan ke telefon anda. Simpan fail ke folder di telefon anda atau kad memori yang dilampirkan. Selepas anda memuat turun fail, ketuk fail untuk membukanya dalam aplikasi yang serasi di telefon anda. Contohnya, jika anda mempunyai program spreadsheet yang serasi dengan Excel di telefon anda,anda boleh menggunakannya untuk melihat laporan penjualan atau fail buku kerja penting lain di telefon anda.

Menghantar Lampiran Gmail kepada Diri Anda

Sekiranya telefon pintar anda mempunyai penyemak imbas Web, tidak perlu mengirim e-mel dari akaun Gmail anda ke alamat gerbang SMS-ke-E-mel. Sebagai gantinya, anda boleh menghantar e-mel dengan fail yang dilampirkan ke alamat Gmail anda sendiri. Anda kemudian boleh mengakses fail di akaun Gmail di telefon bimbit anda. Menghantar fail kepada diri anda sebagai lampiran juga merupakan cara yang baik untuk menyimpan salinan sandaran di akaun Gmail anda. Menghantar e-mel dengan lampiran kepada diri sendiri semudah memasukkan alamat e-mel Gmail anda sendiri di medan Kepada: semasa menulis mesej.

Pertimbangan Saiz Fail dan Pelan Data

Semasa menghantar salinan dokumen perniagaan atau lembaran kerja penting ke telefon anda dapat membantu anda lebih produktif di jalan raya, anda juga harus mempertimbangkan kos tambahan yang mungkin anda tanggung dengan melakukannya. Semasa menghantar fail besar ke telefon anda, berlaku batasan pemindahan data dengan penyedia perkhidmatan selular anda. Oleh itu, jika boleh, dan jika telefon anda mempunyai aplikasi yang serasi, anda harus memampatkan fail yang anda hantar melalui Gmail ke telefon anda. Di Windows, memampatkan fail semudah mengklik kanan file, memilih "Dikirim ke" dan pilih "Folder Terkompresi (Dizip)" dari menu konteks. Memampatkan, atau mengzip, fail dapat membantu perniagaan anda menjimatkan kos pemindahan data.