Lima Tanda Organisasi yang Baik

Dalam organisasi yang sihat, pekerja dan penyelia mempunyai tujuan yang sama, dan setiap orang menikmati perasaan penyertaan dan penyertaan. Sebaik-baiknya, pengurus dalam organisasi yang dikendalikan dengan baik mendengar idea yang dikemukakan oleh pekerja bawahan. Dengan memperhatikan tanda-tanda budaya organisasi yang unggul, organisasi dapat terus berada di landasan yang tepat dan mencapai misinya.

Penekanan pada Tujuan

Organisasi yang baik mempunyai tujuan yang jelas dan memupuk sikap bahawa tujuan lebih penting daripada proses. Itu bermakna penyelia tetap fokus pada seberapa berkesan pekerja dalam menjalankan tugas mereka, bukan hanya sama ada mereka mengikuti prosedur atau tidak. Kadang-kadang ini bermaksud bahawa kualiti kerja mengalahkan kuantiti. Bukan berapa banyak panggilan telefon yang dibuat oleh pekerja atau berapa halaman yang terdapat dalam laporannya --- seberapa berjaya panggilan tersebut dan seberapa cekap laporan itu.

Selamat Pekerja

Tanda lain organisasi yang baik adalah kebahagiaan atau kepuasan pekerja dan ketiadaan ketakutan. Pekerja yang berpuas hati lebih bersedia untuk "berusaha lebih jauh" untuk organisasi dengan terus terlambat dan masuk tanpa diminta. Organisasi mendapat keuntungan dengan peningkatan prestasi dan daya saing.

Gaya Kepimpinan yang Berkesan

Ada sebilangan gaya kepemimpinan yang berfungsi, dan juga beberapa gaya yang tidak. Pemimpin autoritarian yang menggunakan kuasa ke atas orang bawahan hanya untuk tujuan itu merosakkan sistem. Pemimpin yang berkesan dapat membentuk pasukan dan mendorong pekerja untuk mengumpulkan bakat mereka dan menghasilkan penyelesaian kreatif. Penyelia mungkin bertindak sebagai jurulatih dengan membiarkan pekerja bekerja sendiri tetapi menyediakan diri untuk menolong sekiranya keadaan sukar timbul.

Kebolehsuaian

Untuk bersaing dengan berkesan, organisasi mesti disesuaikan dengan persekitaran yang berubah. Organisasi harus mampu merebut peluang dan menangani masalah yang tidak dijangka. Ini bermaksud bahawa keutamaan tidak dihargai daripada fleksibiliti: Tidak cukup untuk melakukan sesuatu kerana selalu dilakukan dengan cara itu.

Realisme

Tanda lain organisasi yang baik adalah bahawa ia realistik. Organisasi yang berjaya dapat menganalisis data dan membuat penyesuaian yang sesuai, berbanding dengan memberikan laporan yang terang ketika masa sukar. Menghadapi kesukaran dengan penyelesaian yang realistik dan tidak melakukan gerakan tanpa sebarang bahan boleh menyebabkan organisasi mengalami kegagalan. Realiti lebih penting daripada bentuk.