Cara Mengendalikan Pekerja Dengan Sikap Buruk Terhadap Pengurusan

Apabila pekerja mempunyai sikap buruk terhadap pengurusan, berpotensi memberi kesan negatif kepada tempat kerja yang lain. Menangani dan berusaha menyelesaikan masalah seperti ini sejak awal dapat membantu anda mengelakkan penurunan semangat atau penurunan produktiviti.

Apa yang Membentuk Sikap Buruk?

Sikap buruk dapat menampakkan diri dalam beberapa cara. Seorang pekerja mungkin menentang keputusan pengurusan, bergosip mengenai apa yang mereka anggap sebagai keputusan yang buruk, atau sebaliknya boleh menyebarkan perbezaan pendapat di kalangan barisan, dengan persepsi buruk keseluruhan mereka yang memimpin pertunjukan. Seorang staf juga mungkin gagal menjalankan kebijakan syarikat yang mereka anggap tidak dapat diterima, atau mungkin kurang berprestasi kerana mereka tidak merasakan pendekatan itu tepat atau sesuai. Perlu diingat, sikap buruk berbeza dengan perselisihan yang kadang-kadang; sikap yang tidak baik adalah rasa tidak senang atau penghinaan yang berlebihan terhadap pengurusan secara keseluruhan.

Dokumen Contoh Sikap Buruk

Langkah pertama untuk mengatasi masalah seperti ini adalah mendokumentasikan kejadian-kejadian tertentu dari sikap buruk atau tindakan yang muncul di tempat kerja. Ini mungkin termasuk komen yang dibuat dalam mesyuarat, e-mel yang tidak sopan, cabaran kepada pihak berkuasa atau petunjuk lain mengenai keengganan untuk bekerjasama atau menjalankan misi syarikat berdasarkan perasaan peribadi. Sekiranya kakitangan lain menyaksikan tingkah laku itu, pemerhatian mereka juga harus didokumentasikan.

Mengadakan Mesyuarat Persendirian

Jadualkan pertemuan peribadi dengan pekerja yang tidak berpuas hati dan wakil dari sumber manusia. Dengan tenang menunjukkan bahawa anda telah melihat serangkaian tindakan dan tingkah laku yang sangat kritikal terhadap pengurusan. Kemukakan staf dengan bukti yang didokumenkan yang menyokong pernyataan anda Ajukan soalan terbuka seperti, β€œ Bolehkah anda memberitahu saya apa yang berlaku di sini? ”Dan biarkan pekerja bertindak balas.

Apabila Pekerja Berkurang

Pekerja itu mungkin malu dengan tingkah laku tersebut, dan mungkin tidak menyedari sejauh mana tindakannya. Sekiranya pekerja menyatakan penyesalan dan bersetuju bahawa sikap tersebut tidak baik untuk perniagaan atau tempat kerja, anda boleh mempertimbangkan untuk memperhatikannya , membuat nota dalam fail pekerja mengenai sesi kaunseling anda, dan menganggap perkara itu ditutup.

Apabila Pekerja Marah

Sekiranya kakitangan anda berada di belakang tindakan atau tingkah lakunya dan membenarkannya, dengarkan kebenaran dengan teliti. Sebagai contoh, jika pekerja mengadu bahawa gaji jauh di bawah purata untuk industri, atau bahawa tidak ada sistem yang adil untuk cara jadual diputuskan, pertimbangkan sama ada aduan itu layak . Sekiranya ada, nasihatkan pekerja di saluran yang sesuai untuk mengajukan aduan, dan tekankan fakta bahawa masalah tersebut harus ditangani secara formal, dan bukan melalui aduan di pejabat.

Semasa Pekerja Pantang

Sekiranya kakitangan itu tidak berasas dengan aduan atau tuduhan mereka atau tidak bertobat, beritahu mereka, mengikut garis panduan syarikat anda, bahawa menghasut tuduhan atau tuduhan yang tidak berasas terhadap pengurusan adalah kesalahan yang boleh dihukum / dipecat . Ikuti protokol syarikat untuk mengeluarkan amaran dan mendokumentasikan tingkah laku, dan kemudian ikuti dengan langkah seterusnya jika perlu.

Setiap bentuk perbincangan harus ditutup dengan mengingatkan staf bahawa sikap yang buruk berpotensi untuk menjatuhkan semangat seluruh pejabat, dan menyatakan akibat dari kelakuan buruk yang berterusan. Anda boleh memilih hubungan dengan pekerja dalam minggu-minggu berikutnya untuk bertanya bagaimana keadaannya dan jika pekerja itu mempunyai masalah untuk ditangani. Memastikan komunikasi terbuka dapat membantu meredakan potensi konflik masa depan.

Apabila Pekerja Agresif

Sekiranya pekerja membuat aduan yang tidak masuk akal dan tidak berasas, agresif atau suka memerangi, anda mempunyai situasi yang berbeza di tangan anda. Sekiranya anda merasa berada dalam bahaya, hubungi keselamatan atau secara fizikal melepaskan diri dari konfrontasi sehingga anda dapat meminta sokongan tambahan.