Kelebihan & Kekurangan Persekitaran Teknologi Semasa Memasarkan Produk

Teknologi telah memberi pengaruh besar terhadap kaedah pemasaran dan iklan. Seratus tahun yang lalu, iklan sebahagian besarnya terhad kepada surat khabar dan papan iklan. Kini, pengiklanan dan pemasaran menguasai persekitaran manusia. Mesej komersial telah melampaui radio, televisyen dan majalah dan kini boleh didapati di Internet, telefon bimbit, bilik mandi, bas dan bahkan di langit.

Kelebihan: Peningkatan Jangkauan

Dengan menggunakan teknologi maklumat, pemasar dapat menjangkau sejumlah besar orang hanya dengan satu klik butang . Teknologi rangkaian memberikan berjuta-juta orang akses segera antara satu sama lain, dan fakta ini dieksploitasi dengan lebih aktif oleh pemasar yang berusaha memasukkan produk mereka ke mata umum. Walaupun Internet membenarkan penyebaran iklan secara meluas, teknologi lain memudahkan reka bentuk dan pengeluarannya yang cepat. Perisian penyuntingan gambar dan reka bentuk grafik membolehkan para seniman menghasilkan iklan dalam jangka masa yang diperlukan dengan teknologi yang lebih lama.

Kelebihan: Kelajuan dan Kelenturan

Teknologi membolehkan pengiklan bertindak balas dengan cepat terhadap perubahan di pasaran. Sebagai contoh, jika pesaing mengembangkan produk yang menjadi popular, pengiklan boleh mengubah imej produknya sendiri agar lebih menyerupai pesaing. Pasaran yang berbeza dapat disasarkan dengan promosi bertema yang berbeza menggunakan teknologi digital, tanpa biaya larangan yang berkaitan dengan teknologi cetak tradisional. Iklan majalah licin dapat disatukan dalam sehari menggunakan perisian reka bentuk grafik dan dihantar melalui e-mel ke majalah.

Kekurangan: Persaingan

Apa yang menjadikan semua perkembangan teknologi ini kurang sempurna adalah bahawa ia tersedia untuk semua orang. Sekiranya hanya seorang penganjur yang mempunyai akses ke teknologi canggih, dia pasti akan mempunyai kelebihan yang luar biasa. Dalam dunia yang penuh dengan teknologi seperti itu, hasilnya adalah perlumbaan senjata pemasaran di mana setiap perniagaan berusaha untuk mencapai kejayaan seterusnya berbanding pesaingnya. Tahap persaingan ini boleh menjadi mahal dan tertekan kerana mesin dan perisian baru terus dibeli dan pekerja sentiasa dilatih dalam amalan baru.

Kekurangan: Homogenisasi

Oleh kerana semua pemasar menggunakan cara terpantas, paling efisien dan paling efektif untuk mendapatkan perhatian masyarakat, hasilnya adalah penyeragaman yang semakin meningkat di kedua-dua produk dan cara mereka dipromosikan . Oleh kerana teknologi digital membuat replikasi begitu mudah, tidak ada pemasar yang memiliki kelebihan dalam persaingan untuk waktu yang lama, kerana yang lain akan menyalin apa sahaja yang berkesan. Persekitaran periklanan di mana semuanya kelihatan sama menyukarkan pengguna untuk membezakan antara produk, dan meningkatkan sinisme masyarakat mengenai proses pemasaran itu sendiri.